SUA suspendă livrarea avioanelor F-35 în Turcia. Motivul: achiziţionarea sistemului rusesc S-400

Avion de vânătoare american F-35
Avion de vânătoare american F-35 (Wikimedia.org)

SUA a anunţat că suspendă livrarea avioanelor de vânătoare F-35 către Turcia, ca răspuns la decizia Ankarei de a avansa cu achiziţionarea de sisteme ruseşti de apărare antirachetă S-400, potrivit RFE/RL.

“În aşteptarea unei decizii clare din partea turcilor privind renunţarea achiziţionării sistemului S-400, livrările şi activităţile asociate cu operaţionalizarea capacităţii avioanelor F-35 ale Turciei au fost suspendate, în timp ce dialogul nostru legat de această problemă importantă continuă cu Turcia”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Washingtonul a avertizat Ankara în ultimele luni că achiziţionarea sistemelor de apărare aeriană S-400 va periclita planurile sale de a cumpăra avionul de vânătoare american.

Ankara a refuzat să renunţe la achiziţionarea sistemelor ruseşti.

În 29 martie, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că ţara sa este dedicată acordului de cumpărare a sistemului rusesc şi în prezent discută cu Moscova despre datele de livrare.

Mass media rusă a raportat că Turcia intenţionează să cumpere patru unităţi S-400 la preţul de 2,5 miliarde de dolari.

Washingtonul a mai declarat că în acest caz ar putea să nu mai vândă Turciei sistemul antirachetă Patriot, echivalentul american al sistemului S-400.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe