SUA suspendă schimburile comerciale cu Crimeea

Barack Obama
Barack Obama (Chip Somodevilla/Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat vineri suspendarea schimburilor comerciale cu Crimeea şi interzicerea investiţiilor în regiune, informează Reuters, citând un comunicat al Casei Albe.

Potrivit sursei citate, Obama a aprobat un decret prezidenţial care interzice "exporturile de bunuri, tehnologii şi servicii'' către Crimeea şi importurile de bunuri, tehnologii şi servicii din Crimeea, precum şi noi investiţii în Crimeea.

De asemenea, decretul prezidenţial autorizează Departamentul american al Trezoreriei să impună noi sancţiuni asupra unor "indivizi şi entităţi operând în Crimeea".

Măsura vine la doar o zi după ce Uniunea Europeană a adoptat măsuri similare vizând Crimeea, interzicând toate investiţiile europene, precum şi croazierele, pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de anexarea Crimeei de către Rusia.

De asemenea, Obama a adresat un nou apel către Rusia, cerând să "pună capăt ocupaţiei şi tentativei sale de anexare a Crimeei''.

"Vom continua să revizuim şi să adaptăm sancţiunile noastre, în strânsă coordonare cu partenerii noştri internaţionali, ca răspuns la acţiunile Rusiei," a mai declarat Obama.

Reamintim că Obama a fost ezitant în impunerea de noi sancţiuni Rusiei, înainte ca acestea să fie sincronizate cu omologii săi europeni, mai scrie Reuters. De altfel, joi, John Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe anunţa că preşedintele american Barack Obama a declarat că semnează Actul de Susţinere a Libertăţii Ucrainei, însă nu doreşte să impună pe moment noi sancţiuni pe baza acestei legi.