Summit întinat de dorinţa Beijingului de putere

Aceasta fotografie de arhivă făcută pe 24 septembrie 2012 arată primul portavion al Chinei,  fost sovietic, care se numeşte acum Liaoning
Aceasta fotografie de arhivă făcută pe 24 septembrie 2012 arată primul portavion al Chinei,  fost sovietic, care se numeşte acum Liaoning (STR / AFP / Getty Images)

Un titlu recent din Cotidianul Poporului, purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist Chinez, afirmă: "Un savant spune că stabilirea unei noi relaţii între marile puteri necesită renunţarea la mentalitatea Războiului Rece şi la lupta pentru hegemonie".

Cititorii Cotidianului Poporului au rămas cu un sentiment foarte clar despre cine trebuie să abandoneze mentalitatea Războiului Rece, şi cine trebuie să înceteze să se autoproclameze hegemon: aceasta este desigur America.

În ultimele săptămâni au fost zilnic adăugate articole la colecţia de teorii şi analize asupra doctrinei relativ noi a noilor relaţii dintre marile puteri. Este încă neclar dacă acestea reprezintă doar sloganuri goale, sau un efort concertat al Republicii Populare Chineze de a-şi stabili relaţia cu Statele Unite în temeiul a ceea ce China numeşte o bază echitabilă şi egală.

Un lucru este clar, totuşi: canalele media - purtătoare de cuvânt ale Partidului, raportează într-un mod agresiv despre acest concept, în timpul ce a rămas până la vizita noului lider al Partidului în California.

"Vor să fie recunoscuţi ca o superputere, alături de Statele Unite", spune Chen Pokong, un analist independent al acţiunilor Partidului Comunist, stabilit în New York. "Asta serveşte atât ca propagandă internă, cât şi ca un pas de început pentru a dobândi un statut mai puternic în relaţia cu Statele Unite".

Una dintre componentele cheie a teoriei noilor relaţii dintre marile puteri, este aceea că aceste relaţii ar trebui să se bazeze pe "egalitate, încredere reciprocă, incluziune şi toleranţă, pe a învăţa din experienţa celeilalte părţi, pe cooperare şi câştig reciproc". Acest lucru este exprimat într-un slogan de 12 caractere chinezeşti şi apare în aproape fiecare editorial pe această temă. (De fapt, fraza a apărut înainte de a fi transformată în teoria noilor relaţii dintre marile puteri, în discursul de rămas bun al fostului lider al Partidului, Hu Jintao, cu ocazia Congresului al 18-lea, înainte ca Hu să îi predea puterea lui Xi Jinping. Idei similare au fost de asemenea exprimate de mult timp.)

Sloganuri

Sloganurile care stau la baza teoriei, şi noile aşteptări ale Republicii Populare Chineze de la Statele Unite, necesită unele explicaţii.

Potrivit lui Chen Pokong, partea despre egalitate şi încredere reciprocă înseamnă că Statele Unite nu ar trebui să se amestece în afacerile regionale, cum ar fi expansiunea regimului comunist în Marea Chinei de Sud.

Partea despre incluziune şi toleranţă înseamnă că Statele Unite ar trebui să "recunoască sistemul politic al Partidului, şi persecuţia drepturilor omului. Chiar dacă Partidul nu tolerează ca proprii săi oameni să aibă puncte de vedere diferite".

Partea despre cooperare şi câştig reciproc se referă la încercarea de a determina Statele Unite să pună un accent mai mare pe relaţiile sale economice cu China, în speranţa că acestea să înceteze să mai ofere protecţie ţărilor din regiunea Asia-Pacific.

Toate explicaţiile teoriei mai sus amintite, întâlnite în presa de stat a Republicii Populare Chineze şi în revistele ideologice înclină spre o poziţie mai puternică pentru China, atât în relaţia cu Statele Unite, cât şi în ceea ce priveşte statutul său în lume. "Noile relaţii de mare putere sunt relaţii de egalitate", se spune într-o lungă analiză din Cotidianul Poporului.

În contextul obţinerii unui statut egal cu Statele Unite, Cotidianul Poporului spune: "În noul model al relaţiilor marilor puteri... ţările ar trebui să respecte sistemele sociale şi căile de dezvoltare alese de celălalt, şi să nu încerce să impună propriile sisteme de valori, sisteme sociale şi sisteme economice celorlalţi. Şi chiar mai puţin ar trebui să se utilizeze tot felul de scuze pentru a interveni în treburile interne ale altora".

"Francheţe"

Discuţia purtată în Statele Unite în ajunul vizitei se desfăşoară de-a lungul unor linii destul de diferite, şi cu mai puţină înflăcărare ideologică.

"Nu lucrăm de fapt unul cu altul", a spus el. "Putem avea o relaţie care este în întregime tranzacţională în ceea ce priveşte evitarea conflictelor, şi asta e în regulă. Dar există un cost de oportunitate".

Într-un răspuns telefonic către mass-media, un oficial al Casei Albe a declarat că prin cazarea lui Xi Jinping pentru câteva zile, într-o locaţie confortabilă din California, preşedintele Obama speră sa îl cunoască pe noul lider datorită "ambientului informal, care va permite o conversaţie reală şi ceva francheţe".

Potrivit administraţiei Casei Albe, problemele care ar trebui abordate includ Coreea de Nord, securitatea maritimă şi disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud (în centrul cărora se află deseori Republica Populară Chineză), precum şi seria de incursiuni cibernetice majore în guvernul Statelor Unite şi în instituţiile de afaceri despre care nimeni nu se mai îndoieşte în prezent că ar proveni de la persoane afiliate statului chinez.

Dar răspunsul Partidului Comunist Chinez la o serie cuprinzătoare de dovezi care atestă că sistemul său militar a condus atacurile cibernetice, a fost pur si simplu acela de a nega acest fapt, susţinând în schimb că China este de fapt victima.

Randall Schriver, preşedintele Institutului Proiectul 2049, o organizaţie cu sediul în Virginia care îşi centrează atenţia asupra securităţii în Asia, a declarat în timpul unei discuţii din Washington, de pe data de 4 iunie, că răspunsul regimului a fost "pur si simplu complet nesatisfăcător".

"Dacă nu putem avea o discuţie onestă, sinceră şi directă cu privire la acest aspect, aceasta ne va afecta relaţia", a afirmat Schriver.

Însă, în urma apelurilor subsecretarului de stat al SUA, Robert Hormats, din luna aprilie, potrivit cărora China şi America au nevoie de "cooperare, mai degrabă decât de confruntare", purtătorul de cuvânt al armatei chineze, Cotidianul Armatei de Eliberare a Poporului, a răspuns cu un editorial usturător.

"Chiar dacă Statele Unite ale Americii vorbesc despre cooperare în spaţiul cibernetic sau promovează dezvoltarea instrumentelor de internet, nu pot ascunde faptul că scopul lor este acela de a-şi menţine hegemonia în numele cooperării", s-a scris în editorialul semnat de Zhao Shixing, care deţine o funcţie în strategia militară la Universitatea Naţională de Apărare din Beijing.

Editorialul, care a fost postat pe mult traficatele portaluri de internet chinezeşti, a adăugat că eforturile SUA de a controla spaţiul virtual sunt "o parte importantă a consolidării şi protejării hegemoniei globale de către SUA".

Cooperare

În ciuda foarte diferitelor abordări legate de starea actuală a lucrurilor între Statele Unite şi China, ambele par să fie de acord că relaţia nu este la fel de cooperativă cum ar trebui să fie.

Cotidianul Poporului l-a citat pe Wu Xinba, vice-preşedinte al departamentului de relaţii internaţionale la Universitatea Fudan: "China şi America afirmă mereu că trebuie să coopereze, însă modul în care s-au dezvoltat relaţiile dintre ele în ultimii ani, nu este unul ideal. Există mai multă concurenţă decât cooperare". El a continuat sugerând că noul model de relaţii între marile puteri ar putea ajuta "la schimbarea lucrurilor".

Randall Schriver a remarcat că în general o mare parte a discuţiilor privind relaţia dintre Statele Unite şi China este "nesinceră".

"Nu lucrăm de fapt unul cu altul", a spus el. "Putem avea o relaţie care este în întregime tranzacţională în ceea ce priveşte evitarea conflictelor, şi asta e în regulă. Dar există un cost de oportunitate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe