Supă de gâscă cu tăiţei de casă

Supă de gască cu tăiţei de casă
Supă de gască cu tăiţei de casă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Supa de pasăre fie ea de pui, raţă sau gâscă, este o supa adorată atât de copii cât şi de adulţi. Este supa de duminică din anii copilăriei, supa favorită în diferitele ocazii speciale din viaţa noastră, supa care prin aroma ei deosebită ne aduce confort şi ne alină dorul de casă, indiferent unde ne aflăm.

Este una din supele recomandate de nutriţionişti în curele medii de slăbit. Supa de pasăre este de asemenea cunoscută din bătrâni ca leac natural în ameliorarea gripei şi răcelii. În lumea medicală, părerile despre efectele curative ale supei sunt împărţite. Unele cercetări ale clinicii Mayo însă au arătat că supa de pasăre ajută la ameliorarea simptomelor de răceală şi gripă în două moduri. În primul rând, ea acţionează ca un anti-inflamator inhibând mişcarea neutrofilelor - celule ale sistemului imunitar care participă în răspunsul inflamator al organismului. În al doilea rând, accelerează temporar mişcarea de mucus ajutând astfel la reducerea congestiei, prin limitarea duratei de contact a viruşilor cu diferitele mucoase ale aparatului respirator.

Supa de pui este poate cea mai populară. Supa de raţă sau de gâscă se pregăteşte cu precădere de sărbători sau în alte ocazii speciale. Dintre variantele de pasăre folosite, carnea de gâscă se distinge prin consistenţa texturii, prin aroma specifică şi gustul plăcut.

Ingrediente:

un kg carne de gâscă fără piept sau pulpe
4-5 litri de apă
o lingură de sare
4-5 morcovi
2 rădăcini de pătrunjel
o ţelina mică
o ceapă mijlocie
câţiva căţei de usturoi
câteva boabe de piper
o bucată de gulie sau cotor de varză (opţional)
sare, piper măcinat după gust
câteva fire de pătrunjel verde

Modul de preparare:

Carnea se spală, se tranşează în bucăţi mai mici şi se pune la fiert într-o oală cu apă rece, în care s-a pus o lingură de sare. Procesul de încălzire treptată a apei şi cărnii, ajută la închiderea porilor astfel încât sucul va rămâne în carne şi va face supa mai gustoasă. Sarea ajută la coagularea spumei. Pentru a obţine o supă clară, spuma se îndepărtează pe măsură ce se formează cu o spumieră cu sită fină sau lingură cu găuri.

După o oră de fiert, se adaugă morcovii şi pătrunjelul tăiaţi în felii mai groase; ceapa, ţelina şi gulia se pun întregi, la fel şi usturoiul şi boabele de piper. Oala se acoperă cu un capac şi se fierbe la foc mic până când carnea este fiartă şi se desprinde uşor de pe os.

Când este gata, supa se strecoară şi se pune din nou la fiert.

Când dă primul clocot se adaugă tăiţeii de casă. Cum sunt foarte fini, tăiţeii au nevoie doar de 2-3 minute şi sunt gata. Dacă sunt mai groşi, se lasă puţin mai mult, având grijă insă să nu fiarbă prea tare şi să îngroaşe supa.

Se potriveşte de sare, iar opţional se poate adăuga şi puţin piper măcinat.

Se presară deasupra verdeaţa tăiată foarte fin şi se serveşte fierbinte. Vă dorim poftă bună!