Supravieţuitorul Mykhailo Gavryliuk - bătut, torturat şi înjosit de Berkut

Mykhailo Gavryliuk, unul dintre protestatarii torturaţi de Berkut. 23 ianuarie 2014.
Mykhailo Gavryliuk, unul dintre protestatarii torturaţi de Berkut. 23 ianuarie 2014. (captură youtube.com)

Vineri, jurnaliştii de la Camera Sindicatelor din Kiev au fost şocaţi atunci când un om slab, îmbrăcat modest şi plin de vânătăi a intrat în încăperea unde îşi îndeplineau sarcinile de zi, notează Kiev Post.

Toată atenţia s-a îndreptat rapid asupra lui. Mulţi dintre ei îl cunoşteau deja. Îl cheamă Mykhailo Gavryliuk, un muncitor în construcţii în vârstă de 34 de ani din Cernăuţi şi unul din activiştii anti-guvernamentali.

Cazul lui Gavryliuk a devenit cunoscut de comunitatea internaţională după ce filmul, în care era torturat de Berkut, a ajuns la 2 milioane de vizionări pe youtube într-un timp foarte scurt.

Poliţia „de revoltă” l-a reţinut în ziua de miercuri de pe strada Hruşcevskoho, însă a fost eliberat mai târziu în decursul zilei. La scurt timp după, el s-a întors pe EuroMaidan pentru a-şi relua rolul de soldat al protestatarilor fiind unul dintre cei care apără mulţimea de asaltul poliţiei.

Faţa îi este acoperită de vânătăi, însă se arată fericit pentru că putea suferi răni cu mult mai grave. În timpul întâlnirii, atitudinea lui pozitivă era uneori trădată de mâinile ce-i tremurau în timp ce povestea incidentul. Din videoclip se pot vedea vânătăile de pe corpul său. „Însă acum, aproape tot corpul îmi este albastru de la vânătăi”, adaugă el.

Atunci când l-au ridicat, Gravryliuk încerca să-l scoată pe unul dintre protestatari către un loc mai sigur, însă ambii au fost încercuiţi de către Berkut.

„M-au bătut tot timpul, din momentul în care m-au prins. Chiar şi înainte de a mă percheziţiona m-au bătut cu bastoanele şi m-au lovit cu bocancii apoi m-au verificat să vadă dacă am sau nu vreun cadou pentru ei”, aminteşte Gavryliuk în spirit de glumă.

În centrul Kievului, în faţa dubei de poliţie, Berkutul l-a dezbrăcat şi l-au lăsat doar în şosete pe zăpadă, în timp ce continuau să îl lovească.

Stăteam dezbrăcat pe jos iar după bătaie şi tortură s-au decis că nu este de ajuns, aşa că mi-au îndepărtat mâinile de la cap şi au început să-mi tundă părul prins în coadă”, spune Gavryliuk cu o voce tremurândă.

Coada pe care o purta era prinsă la spate în forma unei creste şi este o tunsoare tipică cazacilor din Ucraina încă din Evul Mediu.

„Cred că cuţitul era tocit, pentru că s-au chinuit puţin până mi-au tăiat o bucată. Totuşi, s-au gândit că bucata aceea e prea mică aşa că mi-au mai tăiat una”, spune Gavryliuk.

Totuşi, poliţia Berkut nu se săturase de durerea oferită acestui om. Ca la o scenetă dramatică i-au oferit un spărgător de gheaţă şi l-au pus să strige „Iubesc Berkutul” în tip ce ţinea spărgătorul ridicat. Totuşi, cum ar fi putut să facă aşa ceva. Sute de ucraineni urmăreau de la distanţă torturile aplicate lui Gavryliuk, însă nici unul dintre ei nu putea interveni.

„Cine ar putea să spună că iubeşte acele bestii. Nu aş fi spus-o nici dacă m-ar fi omorât”, explică Gavryliuk.

La sfârşit l-au dus în duba poliţiei şi, de parcă nu ar fi fost de ajuns ce suportase până atunci, unul din poliţişti n-a stat deloc pe gânduri şi l-a lovit în cap şi cu picioarele. În dubă, un alt protestatar arestat i-a oferit hainele lui.

„Nu-i ştiu numele, dar Dumnezeu să-l binecuvânteze pe el şi întreaga sa familie. Probabil aş fi murit de frig dacă nu m-ar fi ajutat”, spune Gavryliuk recunoscător pentru pantalonii, cureaua şi geaca primite.

„Îmi amintesc cum mă îmbrăcam iar în maşina aceea era atât de frig. Nu ştiu din ce cauză era atât de frig în maşina aceea, sau poate eram eu deja îngheţat”, mai aminteşte Gavryliuk

La scurt timp după ce a fost dus la sediul poliţiei locale, a leşinat. Unul dintre ofiţeri a chemat o ambulanţă şi a fost dus la spital. De la spital, Gavryliuk a fost dus înapoi pe EuroMaidan de unul dintre veteranii de război. Aceştia păzesc protestatarii răniţi şi internaţi în spital de intruziunile Berkutului.

Protestatarul guvernamental a menţionat că nu va completa nicio plângere împotriva agresorilor.

„Dumnezeu îi va judeca”, adaugă Gavryliuk. Dacă nu, oamenii îşi vor cere drepturile iar cei vinovaţi vor fi pedepsiţi în curând. Nimic nu-l mai poate înfricoşa după toate astea. Este sigur că protestatarii anti-guvernamentali vor fi victorioşi în final, mai spune acesta.

„Nu plec până nu vom câştiga, indiferent de ce să întâmplă” a încheiat Mykhailo Gavryliuk.