Sursa virusului Ebola din R.D. Congo este diferită de cea din Africa de Vest (studiu)

Medici din Senegal in lupta contra Ebola
Medici din Senegal in lupta contra Ebola (Epoch Times)

Virusul Ebola care a făcut câteva zeci de victime în Republica Democrată Congo are o altă sursă decât cel care a provocat epidemia din Africa de Vest, se arată într-un studiu publicat miercuri şi preluat joi de AFP. Rezultatele sale confirmă opinia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care considera deja că cele două epidemii nu sunt legate.

Chiar dacă epidemiile au origini animale diferite, în studiul apărut în New England Journal of Medicine, cercetătorii se arată îngrijoraţi de revenirea virusului febrei hemoragice pe continentul african. Ebola a fost identificată prima dată în 1976 şi reapare din când în când, în valuri. Actuala epidemie este cea mai gravă, cu cele mai multe victime, înregistrată până acum. De la începutul anului au murit aproape 4.500 de oameni.

O epidemie de mai mică amploare, declanşată în timpul verii în R.D. Congo, s-a soldat cu 49 de decese din 69 de bolnavi posibil infectaţi cu virusul. Analiza genomului acestui virus arată că el este identic în proporţie de 99,2% cu cel apărut în 1995 la Kikwit (R/D. Congo). În schimb, este diferit de tulpina virusului 'Ebola Zair' din Africa de Vest, cele două tulpini având 96,8% puncte comune.

'Agentul patogen (din R.D. Congo) este o variantă locală a virusului Ebola, iar această epidemie are origine diferită de cea din Africa de Vest declanşată la începutul lui 2014', arată cercetători ai OMS în studiul lor. Oamenii de ştiinţă au lucrat în Gabon şi în R.D. Congo, în colaborare cu Institutul Pasteur din Franţa şi Agenţia pentru Sănătate Publică din Canada.

Sursa epidemiei din R.D. Congo este o femeie din satul Ikanamongo, care 'a gătit un animal mort adus de soţul ei', precizează OMS. Ea a murit de o febră neidentificată pe 11 august, iar 'tradiţiile locale şi ritualurile funerare au făcut ca mai multe persoane să fie expuse virusului, având simptome similiare în săptămânile ce au urmat'. Epidemia a înregistrat un vârf în luna august, scăzând treptat de atunci.

De cealaltă parte, epidemia mult mai gravă din Africa de Vest din acest an are ca punct de plecare un copil de doi ani din Guineea care ar fi putut intra în contact cu un liliac infectat în decembrie 2013. Din cauza acestui virus Ebola au murit până acum 4.447 oameni din cele 8.914 cazuri înregistrate, iar autorităţile se tem că epidemia s-ar putea extinde rapid.