Sute de hectare de pădure vor fi plantate în "Sahara Olteniei". Fechet: Deşertificarea înghite anual peste 1.000 de hectare de teren arabil

Teren în zona deşertificată din judeţul Dolj, cunoscută drept “Sahara Olteniei”
Teren în zona deşertificată din judeţul Dolj, cunoscută drept “Sahara Olteniei” (YouTube Screenshot)

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat marţi că aproximativ 400 de hectare de pădure vor fi plantate în această primăvară în zona deşertificată din judeţul Dolj, cunoscută drept “Sahara Olteniei”, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

“Vom planta aici, la Apele Vii, o pădure de 150 de hectare, cu o valoare de 2,4 milioane euro, prin PNRR. În această zonă, solurile sunt extrem de nisipoase, vara acest nisip poate să atingă şi 80 grade Celsius la sol, iar după ce vom planta cei 750.000 de puieţi de salcâm, ulm de Turkestan şi dud, vom înlocui nisipul cu pădure.

Tot aici, pe o rază de 10 kilometri va fi plantată în această primăvară o pădure, urmează alte 240 de hectare la Mârşani, alte 24 hectare la Celaru. Pot spune că, în prezent, cea mai mare dinamică a împăduririi, prin PNRR, o găsim aici, în Sahara Olteniei”, a precizat Fechet, citat de Agerpres, cu ocazia participării la o acţiune de plantare pe raza localităţii Apele Vii, zonă recunoscută pentru solurile nisipoase.

La rândul său, Ministerul Mediului, a transmis că la Apele Vii a fost plantată, în toamna anului trecut, prima pădure de 70 de hectare prin PNRR, în valoare de peste 2 milioane euro. O altă pădure, de 100 hectare, a fost înfiinţată la Mârşani, cu 3,2 milioane euro din PNRR.

De asemenea, Fechet a afirmat că fenomenul extrem de agresiv al deşertificării “înghite anual peste 1.000 de hectare de teren arabil, sol fertil”.

“Colegii noştri meteorologi ne spun că, în lipsa unor măsuri adecvate, în 50 de ani, solurile fertile din sudul României ar putea fi acoperite de nisip în totalitate. Pădurea nu înseamnă doar o resursă, doar oxigen, pădurea înseamnă viitorul oamenilor care trăiesc aici, iar fixarea acestor soluri în Sahara Olteniei este singura soluţie prin care oamenii pot spera la un viitor mai bun”, a continuat Fechet.

Totodată, Fechet a discutat despre importanţa împăduririlor în judeţele deficitare în păduri, cum este şi judeţul Dolj, a cărui suprafaţă împădurită este de 12%:

“În sezonul de toamnă al anului trecut şi de primăvară al acestui an, vor fi plantaţi 6 milioane de puieţi, care vor constitui păduri pe 1.300 de hectare. Planul nostru este mult mai îndrăzneţ, avem toate şansele ca până la sfârşitul perioadei de finanţare din PNRR să ne atingem obiectivul de peste 26.000 hectare împădurite. Astfel, PNRR dă un mare impuls României să-şi extindă suprafaţa împădurită”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură