Sute de mii de persoane şi 40 de şefi de stat, aşteptaţi la marşul din Paris

Turnul Eiffel din Paris.
Turnul Eiffel din Paris. (Captură Foto)

Sute de mii de persoane şi aproximativ 40 de şefi de stat sunt aşteptaţi, duminică, să participe la un marş în capitala franceză Paris, într-un semn de unitate care comemorează victimele atacurilor teroriste desfăşurate la mijlocul săptămânii, relatează New York Times.

Pe fondul atentatelor armate, premierul francez Manuel Valls, a declarat, sâmbătă, că Franţa este „în război” cu islamul radical.

Trei bărbaţi, care ar fi acţionat sub îndrumarea Al-Qaeda, au atacat sediul ziarului Charlie Hebdo, ucigând 12 persoane. Pe parcursul căutărilor, cei trei s-au baricadat în două clădiri diferite luând şi ostatici, dar au ajuns în final să fie ucişi de forţele speciale franceze.

Valls a cerut francezilor să iasă pe străzi pentru a arăta solidaritate cu victimele şi să susţină ideea că valorile republicane ale libertăţii de exprimare reprezintă o avangardă împotriva terorismului.

Aproximativ 2.000 de ofiţeri de poliţie şi 1.350 de soldaţi – inclusiv lunetişti de elită campaţi pe acoperişuri – au fost mobilizaţi pentru a-i proteja pe participanţii la marş.

În Paris se vor aduna şi oficiali din Europa şi de peste graniţele ei, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron, premierul turc Ahmet Davutoglu, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas.

Oficialii din domeniul securităţii din Franţa şi din Europa au rămas în alertă din cauza unor posibile atacuri similare, în timp ce miniştrii de Interne din Uniunea Europeană au susţinut, duminică, un summit, în cadrul căruia au participat oficiali din Europa şi America de Nord, pentru a discuta modalităţi de combatere şi constrângere a terorismului.