Vicepreşedintele Casei Româno-Chineze trimis în judecată de DNA

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, vineri, pe vicepreşedintele Casei Româno-Chineze, Jiang Xiaohua, asociat şi administrator al SC Ricky Impex SRL, şi pe Shen Lan, asociat şi administrator al aceleiaşi firme, sub acuzaţia de evaziune fiscală de circa 2,5 milioane de euro, reiese dintr-un comunicat DNA.

Procurorii anticorupţie au informat că inculpaţii s-au folosit de documente contabile care conţineau date nereale în scopul obţinerii de profituri. De asemenea, cei doi au omis să evidenţieze o parte din operaţiunile desfăşurate şi veniturile realizate cu scopul de a evita plata obligaţiilor fiscale.

”În perioada 2009-2011, inculpaţii Jiang Xiaohua şi Shen Lan, în calitate de asociaţi şi de administratori ai SC Ricky Impex SRL, au evidenţiat în documentele contabile date nereale privind cheltuielile, taxa pe valoare adăugată, deductibile şi stornări de facturi care nu au la bază operaţiuni reale. De asemenea, inculpaţii au omis, în parte, evidenţierea operaţiunilor desfăşurate şi a veniturilor realizate, cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, provocând astfel, bugetului de stat, un prejudiciu de 10.851.046, 59 lei (cca. 2.500.000 euro)”, a informat Direcţia Naţională Anticorupţie.

Potrivit comunicatului DNA, activităţile infracţionale ale celor doi se mai bazau şi pe relaţiile comerciale cu firme interpuse, care aveau un comportament fiscal de tip ”fantomă”, prin intermediul cărora se importau diferite mărfuri, deşi aceştia avea legături cu furnizorii din China.

De asemenea, procurorii au propus începerea controlului judiciar asupra inculpaţilor şi aplicarea unei interdicţii asupra societăţii comerciale, astfel încât aceasta să nu poată fi sustrasă de la procesul de recuperare a prejudiciului.