Taifunul Fitow mătură coasta de sud-est a Chinei

Taifunul Fitow, 6 octombrie 2013,  China.
Taifunul Fitow, 6 octombrie 2013, China. (STR / AFP / Getty Images)

Taifunului Fitow - numit după o floare - a lovit coasta de sud-est a Chinei, lăsând în urmă sute de mii de persoane evacuate, locuinţe distruse şi zeci de localităţi fără curent. Fitow este al 23-lea taifun care a lovit China în acest an şi vine la doar câteva săptămâni după ce taifunul Usagi a ucis cel puţin 25 de persoane în provincia sudică Guangdong.

Autorităţile au emis anterior cea mai mare alertă – cod roşu - pentru zonă.

În Fujian, 177.000 de persoane au fost evacuate înainte ca furtuna să lovească coasta, în timp ce în Zhejiang, circa 574.000 de oameni au trebuit să-şi părăsească casele. Un număr de 35.000 de bărci din Zhejiang şi 30.000 din Fujian au primit ordin să se întoarcă în port pentru adăpost, raportează BBC.

Cu vânturi de până la 151 kilometri pe oră, furtuna a lovit luni provincia Fujian, aducând cu ea precipitaţii abundente şi cauzând pene de curent pe scară largă. Nivelul mării a înregistrat o creştere de aproximativ un metru.

Valuri uriaşe au devastat mai multe localităţi aflate în apropierea mării. Unele case s-au prăbuşit, iar doi muncitori portuari lipsesc.

Taifunul a provocat, de asemenea, suspendarea transportul feroviar şi a serviciilor de transport cu autocarul în mai multe oraşe din zonă. În acelaşi timp, zeci de zboruri spre şi de la aeroportul Wenzhou în Zhejiang au fost anulate.

Furtuna se deplasează acum spre nord-vest şi este de aşteptat să slăbească din intensitate rapid.