Taiwanul se plânge că Beijing-ul blochează obţinerea de vaccinuri de la compania BioNTech

China comunistă blochează obţinerea de vaccinuri BioNTech de către Taiwan, apoi le oferă ea însăşi insulei
Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat
Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat (Jyllands-Posten / Niels Bo Bojesen)
A.P.
27.05.2021

Taiwanul a acuzat direct China pentru prima dată, miercuri, că a blocat un acord cu compania germană BioNTech SE pentru achiziţionarea vaccinurilor anti-COVID-19, după ce Beijingul a oferit vaccinurile insulei prin intermediul unei companii chineze, transmite Reuters.

Taiwanul a comandat milioane de doze de vaccin, de la AstraZeneca Plc şi Moderna Inc, dar a primit doar puţin peste 700.000 de doze până în prezent şi a reuşit să vaccineze doar aproximativ 1% din populaţia sa. Deşi timp de un an, Taiwanul a fost un model pentru administrarea crizei produse de virusul Wuhan, în ultima perioadă autorităţile s-au confruntat cu o creştere a numărului îmbolnăvirilor.

Anterior, Taiwanul a declarat că nu a reuşit să semneze un contract final cu BioNTech, sugerând doar că presiunea chineză ar fi fost cauza.

China consideră Taiwanul o provincie rebelă şi aplică presiuni majore entităţilor - companii sau naţiuni - care încearcă să strângă relaţiile cu insula autoguvernată.

În comentariile făcute la reuniunea Partidului Democrat Progresist din Taiwan, preşedintele Tsai Ing-wen a spus că regimul comunist a „depus fără probleme” comenzile de vaccin AstraZeneca şi Moderna.

"În ceea ce priveşte BioNTech, am fost aproape de finalizarea contractului cu fabrica germană, dar din cauza intervenţiei Chinei, până acum nu a existat nicio modalitate de a-l finaliza", a spus ea.

În comentariile trimise către Reuters cu puţin timp înainte ca afirmaţiile preşedintei taiwaneze să devină publice, BioNTech a spus că nu poate comenta discuţiile potenţiale sau în curs de desfăşurare privind furnizarea de vaccinuri.

"Este de la sine înţeles că obiectivul BioNTech este de a oferi acces la vaccinul nostru cât mai multor oameni din întreaga lume", a spus compania.

China a negat în repetate rânduri tentativa de blocare a vaccinurilor pentru Taiwan şi s-a oferit să furnizeze vaccinuri insulei, ca gest de bunăvoinţă.

Compania chineză Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co Ltd a declarat sâmbătă că este dispusă să ofere Taiwanului vaccinuri BioNTech COVID-19.

Fosun a semnat un acord cu BioNTech pentru a dezvolta şi comercializa exclusiv vaccin COVID-19 dezvoltat utilizând tehnologia ARNm BioNTech în China continentală, Hong Kong, Macao şi Taiwan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor