Taiwanul va testa un sistem de rachete în SUA

Taiwanul a anunţat că plănuieşte să efectueze în SUA, în mijlocul tensiunilor cu Beijingul, primul test asupra celui mai recent sistem al său de rachete.

Sistemul de rachete Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3).
Sistemul de rachete Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3). (Captură Foto)

O sursă a apărării a declarat luni că Taiwanul va testa sistemul Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) în luna iulie la poligonul de testări White Sands Missile Range din New Mexico.

Sursele au declarat că testul va fi desfăşurat în SUA pentru a împiedica regimul comunist chinez să obţină informaţii despre această mişcare sensibilă. Ele au adăugat că limitările de spaţiu din Taiwan au fost de asemenea luate în considerare când s-a hotărât mutarea testului în SUA.

Presa taiwaneză a raportat despre acest subiect dar nu a existat o confirmare oficială din partea oficialilor americani staţionaţi în Taiwan.

SUA este cel mai mare aliat al Taiwanului şi cel mai mare furnizor de arme al său. Totuşi, Washingtonul nu are legături diplomatice oficiale cu Taipeiul şi American Institute în Taiwan serveşte ca ambasadă americană în acea ţară.

China vede Taiwanul ca parte a teritoriului său, susţinând că va recurge la forţă pentru reunificare dacă va fi necesar. Cele două state s-au separat în 1949 după un război civil câştigat de Partidul Comunist Chinez.

Relaţiile s-au tensionat de când preşedinta Tsai Ing-wook a ocupat funcţia în luna mai şi a pus capăt unui proces de reapropiere vechi de 8 ani.

Ministerul taiwanez al Apărării susţine că există 1.500 de rachete chineze îndreptate înspre insulă. Beijingul a lansat două astfel de rachete în apropiere de Taiwan în 1995 şi 1996, într-o încercare de a descuraja alegătorii taiwanezi să participe la alegerile prezidenţiale.

Ziarele taiwaneze au precizat că testul din SUA, care va avea loc în timpul unui exerciţiu militar, va include o situaţie în care două unităţi taiwaneze vor lansa două rachete pentru a intercepta o rachetă lansată de armata americană, care simulează un atac din partea un rachete balistice chineze.

Rapoartele au susţinut că Taiwanul a cumpărat sistemele cu mult înainte ca Tsai să devină preşedintă şi că SUA a aprobat testul anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe