Tămâia, inedite proprietăţi medicinale

Egipteni, greci şi romani vedeau în undele de parfum ale tămâiei o modalitate de a comunica cu zeii. Această substanţă divină continuă să fie produsă din răşina unui grup de arbori care fac parte din familia Boswellia, ce cresc pe malurile golfului Aden. Însă yemeniţii, care au ştiut din vechi timpuri să facă bani din comerţul cu tămâie, îi confereau acesteia în special virtuţi medicinale, notează cotidianul Le Nouvel Observateur.

'În Yemen, folosirea tămâiei pentru a trata durerile a traversat secole. Chiar şi astăzi reprezentanţii medicinei tradiţionale îl recomandă pentru a combate inflamaţiile, în special (în durerile) dentare, articulare şi intestinale', explică Jacques Fleurentin, farmacist şi botanist.

Desigur, această utilizare tradiţională este dată treptat uitării în faţa soluţiilor medicinii moderne, însă proprietăţile antiinflamatoare ale acestei răşini nu suscită mai puţin interes din partea a numeroşi cercetători, în special în domeniul bolilor cronice ale intestinului.

Experimente recente, realizate în vitro pe pacienţi, au dezvăluit capacitatea acidului boswellic extras din tămâie de a inhiba producţia de leucotriene, molecule implicate în mecanisme inflamatorii responsabile de maladia Crohn şi de rectocolita hemoragică. 'O utilizare cu atât mai interesantă cu cât există puţine medicamente care să trateze aceste patologii', precizează Jacques Fleurentin.

În 2012, tămâia a fost înscrisă în Farmacopeea europeană, care certifică şi stabileşte normele de calitate pentru principiile active utilizate în medicamente, încadrând astfel eventuala dezvoltare de tratamente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură