Tăriceanu: O ruptură în PSD sau ALDE, perdantă pentru coaliţie. Nu e păcat de victoria de la alegeri?

Nu e păcat de victoria pe care am înregistrat-o în 11 decembrie? În România, până la alegeri au avut o influenţă grea de tot forţe oculte, nelegitime care au intrat în jocul politic de care, din păcate, preşedintele s-a folosit şi pare să dorească să se folosească în continuare, a acuzat liderul ALDE.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ar fi "perdant" pentru actuala coaliţie de guvernare să se producă o ruptură fie în ALDE, fie în PSD, a declarat miercuri seară, la Antena 3, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe fundalul tensiunilor din ultima vreme.

"Cred că ar fi perdant pentru actuala coaliţie de guvernare o ruptură să se producă fie în PSD, fie în ALDE. Eu sper să nu se întâmple acest lucru. În ceea ce priveşte ALDE, am avut cu colegul meu, copreşedintele Daniel Constantin, în câteva rânduri, nişte discuţii legate de acest subiect şi el mi-a spus că nu are niciun fel de intenţie să facă acest pas. Nu am motive să cred că are o altă agendă, diferită, decât ceea ce mi-a spus mie", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Liderul ALDE a subliniat că succesul USL în alegerile din 2012 "s-a dus pe apa sâmbetei" pentru că "s-a lucrat intens şi s-a reuşit până la urmă să se distrugă încrederea între liderii celor două partide, PSD şi PNL".

"La ce ne-a folosit acea victorie? Acelaşi lucru spun şi acum: nu e păcat de victoria pe care am înregistrat-o în 11 decembrie? În România, până la alegerile din 11 decembrie au avut o influenţă grea de tot, forţe oculte, forţe nelegitime care au intrat în jocul politic de care, din păcate, preşedintele s-a folosit şi pare să dorească să se folosească în continuare. Deci, dacă preşedintele are o altă agendă, dacă preşedintele vrea cu orice preţ să continue războiul pe care l-a anunţat la adresa actualei coaliţii de guvernare, nu mă miră ca să existe astfel de încercări (repetarea scenariului din 2012 - n.r)", a adăugat Tăriceanu.

Pe de altă parte, co-preşdintele ALDE susţine că, în prezent, nu ar exista "o agendă atât de diferită încât să justifice o rupere".

"Nu cred că există o agendă atât de diferită încât să justifice o rupere, dar există acţiunea insidioasă a unora, speculaţiile, zvonurile care sunt introduse în dezbateri inclusiv în spaţiul public şi care bineînţeles că erodează încrederea, creează suspiciuni, dă impresia că există agende separate şi până la urmă efectul se produce", a punctat Tăriceanu.

În acelaşi timp, şeful Senatului şi-a exprimat însă speranţa că actuala coaliţie va găsi resursele pentru "a armoniza punctele de vedere".

"Pentru PSD şi pentru noi (ALDE - n.r.) simt nevoia să mergem împreună mai departe şi eu cred că se vor găsi formulele politice ca să armonizăm punctele de vedere", a opinat Tăriceanu.