Teheranul cere Marii Britanii să elibereze imediat petrolierul iranian confiscat

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Teheranul a cerut Londrei, vineri, să elibereze imediat un petrolier pe care Marina Regală britanică l-a confiscat săptămâna trecută pe baza suspiciunii că ar fi încălcat sancţiuni europene transportând petrolul în Siria, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe într-un interviu cu agenţia iraniană de ştiri stat IRNA, potrivit Reuters.

“Acesta este un joc periculos şi are consecinţe... pretextele legale pentru capturarea [navei] nu sunt valide... Eliberarea petrolierului este în interesul tuturor ţărilor”, a precizat purtătorul de cuvânt, Abbas Mousavi.

Iranul a avertizat cu privire la unele măsuri reciproce dacă petrolierul nu va fi eliberat.

Marea Britanie a declarat joi că trei ambarcaţiuni iraniene au încercat să blocheze un petrolier britanic care trecea prin Strâmtoarea Ormuz, însă au renunţat la acţiunile lor când au fost întâmpinate de o navă de luptă a Marinei Regale britanice. Unele rapoarte au susţinut că a fost cinci ambarcaţiuni ale Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC).

Iranul a negat că navele sale au fost implicate în acel incident.

Mousavi a acuzat Marea Britanie că a capturat petrolierul iranian la presiunea americanilor. “Astfel de măsuri ilegale ar putea amplifica tensiunile din Golful Persic”, a declarat el pentru IRNA.

Timp de câteva decenii, Iranul condus de şiiţi şi rivalii săi suniţi din Golful Arab susţinuţi de SUA au fost prinşi în lupte prin intermediari pentru dominarea Orientului Mijlociu, din Siria până în Yemen.

Marea Britanie se numără printre statele europene care au semnat acordul nuclear iranian din 2015, din care SUA s-a retras anul trecut, ulterior reimpunând sancţiuni împotriva Teheranului.

Washingtonul a înăsprit sancţiunile la începutul lunii mai, cerând tuturor ţărilor şi companiilor să nu mai importe petrol iranian sau li se va bloca accesul la sistemul financiar global.

Ca răspuns la presiunea tot mai mare a americanilor, Iranul şi-a redus angajamentele faţă de acordul nuclear, sfidând un avertisment al ţărilor europene.

SUA a învinuit Iranul pentru atacarea recentă a unor petroliere în cea mai importantă rută maritimă a lumii pentru transportul petrolului, acuzaţii respinse de Teheran.

De asemenea, Iranul şi Statele Unite s-au acuzat reciproc în cadrul reuniunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ce a avut loc miercuri în Viena. La întâlnirea Consiliului guvernatorilor din cele 35 de naţiuni, Washingtonul a cerut celorlalte puteri mondiale să nu cedeze “şantajului nuclear” al Teheranului.

SUA a convocat întâlnirea după ce Iranul a anunţat săptămâna trecută că a depăşit cantitatea de uraniu slab îmbogăţit pe care o poate stoca în baza acordului nuclear JCPOA semnat în 2015, din care SUA s-a retras anul trecut. Ulterior, preşedintele american Donald Trump a reimpus sancţiuni economice dure împotriva regimului iranian, sperând că, după presiunile aplicate, Teheranul va accepta un acord nuclear mai strict, potrivit Deutsche Welle.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe