Tehnologiile moderne conduc la pierderea abilitatilor fizice

Pictura a lui Hosoda Eishi intitulata "Frumoasa chinezoaica Yang Guifei
Pictura a lui Hosoda Eishi intitulata "Frumoasa chinezoaica Yang Guifei (wikipedia.org)

Orasele sunt pline de zgarie-nori, nodurile rutiere de mare viteza sunt construite tot mai sus si mai sus... Toate acestea reprezinta dovezi privind dezvoltarea tehnologiilor moderne ale omenirii. Dar, in felul acesta, se limiteaza campul vizual al ochilor, omul putand din ce in ce mai putin sa vada in departare. In lipsa necesitatii de a privi in departare, ochii umani isi pierd treptat aceasta abilitate.

Investigatiile arata ca, intr-adevar, capacitatea fizica a oamenilor regreseaza. In antichitate, oamenii puteau merge o suta de li pe zi [1 li = 0,5 km], adica 50 km si mergeau calare o mie de li pe zi, dar acum foarte putini pot face asta, cu exceptia unor sportivi sau persoane cu o pregatire fizica foarte buna. Din istoria chineza se stie ca lui Yang Guifei ii placeau fructele de litchi (prune chinezesti), si de aceea curtenii trimiteau soli dupa prune proaspete din Guandong pentru a multumi concubina imparatului. Cand Yang Guifei lua fructele de litchi si le punea in gura, acestea pastrau inca roua diminetii. Oamenii puteau parcurge cateva mii de li de la Chanian la Guangdong intr-o singura zi. Oamenilor moderni le este foarte dificil sa se deplaseze atat de repede chiar si cu automobilul, de aceea ei considera aceasta istorie drept o legenda incredibila.

Dat fiind faptul ca capacitatile fizice naturale ale oamenilor regreseaza odata cu dezvoltarea tehnologiilor, nu este greu de imaginat cate abilitati innascute au pierdut oamenii de-a lungul istoriei. De exemplu, in viitor miopia va fi considerata drept o conditie fizica normala, deoarece toti vor avea probleme cu vederea si nimeni nu va sti ca ochii umani pot vedea in departare. De aceea multe abilitati "supranaturale" ale corpului uman, descrise in cronici, cum ar fi parcurgerea a o mie de li pe zi pentru a aduce fructe de litchi imparatesei, se considerau capacitati normale ale oamenilor din acea vreme, dar odata cu dezvoltarea mijloacelor de transport acestea s-au pierdut.

Totodata, stiinta moderna ofera diverse modalitati de a corecta deficientele de vedere, de la cei mai simpli ochelari, lentile de contact, pana la corectarea vederii cu ajutorul laserului. Se spune ca o data cu dezvoltarea tehnologiilor de ultima ora, oamenii de stiinta s-au apucat deja de prelucrarea ochilor electronici pentru a inlocui cu ei ochiul uman, iar unele persoane chiar considera utilizarea ochilor, creati din celule clonate, un bun substituent pentru ochii umani.

Autorul, care se ocupa de cercetari in domeniul ingineriei, mentioneaza ca "vederea mecanica" constituie un subiect de studii foarte popular, deoarece vizeaza utilizarea acesteia in automatizare, robotica, crearea inteligentei artificiale si organizarea retelei neuronale, adica in tot ceea ce se asociaza cu inovatiile din domeniul automatizarii. Aceste tehnologii uimitoare, incredibile, ne ofera imaginea unui viitor frumos si confortabil. Robotii pot sa ne serveasca! Totusi, toate aceste perspective tehnologice au un numitor comun: un mod de viata mai usor care va duce, in cele din urma, la degenerarea instinctelor si functiilor corpului uman.

Aceasta tendinta este extrem de periculoasa. Oamenii de stiinta au descoperit posibilitatea unei astfel de perspective si incearca sa o previna. Bill Joy, care acum 20 de ani a inventat sistemul de operare pentru computerul UNIX in Berkeley, iar mai tarziu — conducator stiintific al companiei Sun Microsystems, a scris un articol pentru revista Wired (8.04.2000) "De ce viitorul nu are nevoie de noi", in care se spune: "Tehnologiile noastre cele mai dezvoltate din secolul XXI: robotica, ingineria genetica si nanotehnologia ameninta sa faca din oameni, nativi pe cale de disparitie".

Un invatat de un asemenea nivel, inainteaza o ipoteza atat de ingrijoratoare despre omenirea actuala, care se bazeaza intr-atat pe masinarii, incat corpul uman imbatranit va fi inlocuit cu organe mecanizate. Atunci cand nici unul dintre organele corpului nu va mai functiona, treptat intregul corp uman va fi inlocuit cu detalii mecanice. In trecut, teama omului fata de tehnologii se atribuia unei intelegeri insuficient de bune privind inovatiile tehnologice. Se considera ca cei care sustin ca tehnologia poate conduce la disparitia rasei umane, nu inteleg stiinta. De aceea nimeni nu acorda atentie avertismentelor. Cat de multi oameni din intreaga lume, implicati in cercetari tehnologice ca Bill Joy, au ajuns la asemenea succes? Avertismentul sau cu siguranta nu trebuie ignorat.

Scenele din filmele despre viitor par destul de realiste. Un astfel de exemplu din ultimii ani - celebrul film "The Matrix". Pentru ca oamenii vroiau sa aiba o viata confortabila, ei au dezvoltat o retea foarte inteligenta de calculatoare. Ca urmare, computerul a devenit prea avansat si prea inteligent. Lumea a cazut sub controlul retelei de calculatoare. Oamenii au fost prinsi in cultura calculatorului, devenind complet dependenti de computer, care le asigura o existenta virtuala. Fiecare personaj din film avea un port de comunicatie in spate. Ei au devenit parte componenta a retelei, ale carei semnale erau transmise direct in creierul uman.

Autorul vede in aceasta, imaginea unei aspiratii incapatanate care devine din ce in ce mai puternica, fiind in cautare de culori mai bune, o mai buna calitate a imaginii la televizor si monitor. In cazul in care dezvoltarea unor astfel de dispozitive nu va satisface nevoile umane, oare atunci oamenii nu vor alatura propriul lor creier la un computer pentru a “se bucura" de imaginea virtuala, furnizata de calculator? Aceasta este o posibilitate foarte reala si probabila, pentru ca indiferent cat de perfect poate fi ecranul unui computer, ochiul trebuie sa perceapa imaginile externe inainte ca ele sa ajunga la creier. Vor fi pierderi in exactitatea imaginii. Dar daca senzorii creierului uman [neuroni, dendrite si functia sinaptica] vor fi direct conectati la un computer, rezultatul perceptiei vizuale bineinteles va fi optimal.

Pana la acel moment, circumstantele indicate in filmul "The Matrix, nu vor mai constitui obiectul unor deraderi. Oamenii isi vor da viata in mainile informaticii si tehnologiilor si se vor cufunda complet in lumea virtuala a computerului. Rasa umana se degradeaza intr-un astfel de grad, incat creierul sau va ramane singurul organ uman capabil de a functiona, iar restul organelor se vor atrofia si vor deveni inutile. Va ramane numai creierul uman, care va gestiona computerul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură