Televiziunile şi radiourile ar putea fi obligate să difuzeze imnul. Membru CNA: Este primul pas spre cenzură

Toate radiourile şi televiziunile din ţară ar putea fi obligate în curând să difuzeze zilnic imnul naţional, potrivit unui proiect de lege aflat pe masa Parlamentului. Iniţiativa nu este văzută însă cu ochi buni de Valentin Jucan, unul dintre membrii CNA.
Valentin Jucan
Valentin Jucan (Epoch Times România)

"Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale aflaţi sub jurisdicţia României au obligaţia să difuzeze în fiecare zi de la ora 7.00 Imnul Naţional al României, varianta integrală", propun deputaţii Bogdan Diaconu şi Răzvan Tănase.

Potrivit celor doi, iniţiativa legislativă are ca scop „întărirea sentimentului naţional şi al respectului faţă de însemnele naţionale într-un moment în care acestea sunt fie lăsate uitării şi neglijate, fie chiar îndepărtate din conştiinţa publică”.

„Este un lucru firesc ca un stat naţional unitar să îşi afirme pe toate căile conştiinţa de sine şi valorile sale, mai ales atunci când se confruntă cu contestatari înăuntrul şi în afara graniţelor sale, iar transmiterea Imnului Naţional în fiecare zi de către furnizorii media aflaţi sub jurisdicţia României constituie un act de normalitate”, explică iniţiatorii proiectului.

Acest lucru nu constituie însă un act de normalitate şi în ochii lui Valentin Jucan, unul dintre cei mai vocali membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Membrul CNA susţine că nu comentează oportunitatea difuzării imnului la televizor şi radio (deşi personal ar prefera ca "în şcoli să se petreacă acest lucru; două strofe, nu mai mult") însă respinge „ideea de a impune radiodifuzorilor ce anume şi când să difuzeze un anumit tip de program”.

„Domnilor parlamentari, cu siguranţă aţi fost bine intenţionaţi, dar înainte de a face astfel de propuneri care vizează un domeniu care operează exclusiv cu "libertatea exprimării", consultaţi-vă cu cei avizaţi, altfel vă faceţi de râs. Trebuie să înţelegeţi că NU puteţi impune unei televiziuni sau unui radio ce anume să difuzeze. Acesta este primul pas spre cenzură. Următorul pas, cel care desăvârşeşte cenzura, este să impuneţi ce anume să nu difuzeze.

Ar mai fi un aspect important, anume că Televiziunea publică - TVR, are obligaţii speciale, ea fiind, prin definiţie, televiziunea naţională. TVR difuzează de mult timp, de dimineaţă, în deschiderea programului, imnul naţional. Însă TVR este una, iar celelalte posturi, PRIVATE, reprezintă altceva. Aşa că, vă rog, în calitate de membru al CNA, retrageţi-vă această propunere legislativă. Sunt alte lucruri mult mai bune de făcut”, a declarat Valentin Jucan.