Tensiuni în sud - estul Asiei: China vrea să acapareze apele internaţionale şi resursele naturale

Frigata chineză Yancheng, 31 decembrie 2013.
Frigata chineză Yancheng, 31 decembrie 2013. (Andrew Caballero-Reynolds / AFP / Getty Images)

Tensiunile din sud - estul Asiei au luat din nou amploare după ce China încearcă să acapareze majoritatea resurselor din Marea de Sud a Chinei printr-o legislaţie impusă de guvernul de la Bejing, transmite Reuters.

Conform legislaţiei intrate în vigoare la 1 ianuarie 2014, a trecut sub jurisdicţia Chinei o mare parte din apele internaţionale din Marea de Sud a Chinei. Acestea stipulează că toate vasele de pescuit străine au nevoie de aprobare pentru a intra în teritoriul naval acaparat.

Wu Shicun, şeful oficiului pentru afaceri externe din Hainan, provincia căreia i-a fost atribuită administrarea apelor, a explicat pentru Reuters cum vor fi pedepsite vasele capturate.

”Vei fi percheziţionat, îţi vom confisca echipamentul de pescuit, vom păstra vasul şi vom amenda. Cea mai mare amendă ajunge la 500.000 de yuani (aproximativ 87.000 de $),” a precizat Wu Sichun.

Astfel, Beijingul a ridicat pretenţii la aproape toate gazele naturale şi petrolul din Marea de Sud a Chinei şi refuză să le împartă cu ţările vecine. Filipine, Taiwan, Malaezia, Brunei şi Vietnam au susţinut că sunt îndreptăţite la o parte din aceste resurse.

Noua încercarea a Chinei de a-şi schimba status quo-ul a atras mai multe reacţii şi din partea comunităţii internaţionale. Ţările din vecinătatea sud-estică sunt deja alarmate de spaţiul aerian impus unilateral asupra Insulelor Senkkaku. Coreea de Sud, Indonezia, Japonia şi Statele Unite au declarat zona defensivă aeriană abuzivă şi au ignorat existenţa ei.

O organizaţie afiliată guvernului din Vietnam a criticat noua legislaţie, iar Filipine a transmis că asta va creşte tensiunile din regiune.

”Aceste sancţiuni au violat grav libertatea de navigaţie şi dreptul de pescuit al tuturor statelor din apele internaţionale”, a transmis purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe vietnamez.

Vietnamul a reamintit că deţine suveranitatea asupra insulelor Paracel şi Spratlys din Marea de Sud a Chinei, teritorii acaparate la 1 ianuarie de Beijing.

”Toate activităţile efectuate în aceste zone fără acceptul Vietnamului sunt ilegale şi nefondate”, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe vietnamez, Luong Thanh Nghi.

Mai mulţi pescari din Vietnam şi Filipine au fost implicaţi anii trecuţi în dispute teritoriale cu Beijing-ul. China a fost acuzată anul trecut de Vietnam că a deschis focul asupra unei bărci de pescuit, iar şi mai târziu a pus în pericol vieţile pescarilor după ce a ciocnit o ambarcaţiune de pescuit.

”Acţiunea Chinei va afecta în mod direct pescarii vietnamezi, le va distruge munca şi va avea un impact considerabil asupra familiilor lor ", a declara Vo Van Trac, vicepreşedinte al unei organizaţii pentru pescuit afiliate guvernului vietnamez.

O nouă ameninţare la status quo-ul regiunii

Joi, Statele Unite şi-au exprimat clar poziţia în privinţa noului abuz al Chinei, gest pe care l-a catalogat ca total nefondat.

”China nu a oferit nicio explicaţie sau principiu inclus în legea internaţională pentru aceste pretenţii maritime extinse”, a transmis joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki.

Vineri, Washingtonul a catalogat noile legi ca fiind ”provocatoare şi posibil periculoase”, ceea ce a stârnit o replică dură din partea Guvernului de la Beijing.

”Dacă cineva simte nevoia să spună că amendamentele tehnice aplicate legislaţiilor implementate pentru pescari cu mulţi ani în urmă va crea tensiuni în regiune şi va fi un pericol pentru stabilitatea regională, aş putea spune că dacă un astfel de mesaj nu provine din lipsa unui bun simţ minim, atunci ar trebui să fie provocat de un motiv ulterior”, a fost răspunsul Ministerul de Externe Chinez, prin purtătoarea de cuvânt Hua Chunying.

Conform tratatului militar dintre SUA şi China, cât şi a acordurilor internaţionale, legislaţia adoptată unilateral de Guvernul de la Beijing este total nefondată şi constituie un act agresiv ce poate submina pacea din regiune şi arată în mod clar intenţia de a acapara resursele naturale.

”Poziţia noastră de lungă durată a fost că toate părţile implicate ar trebui să evite orice acţiune unilaterală ce poate ridica tensiuni şi subminează perspectivele de rezoluţii diplomatice sau celelalte căi de rezolvare paşnică a diferendelor”, a mai transmis Psaki.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe