Teodor Baconschi: USL copiază o măsură adoptată recent de Vladimir Putin

Teodor Baconschi
Teodor Baconschi (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
03.08.2013

Într-o declaraţie politică de presă a lui Teodor Baconschi, vicepreşedinte partidului Mişcarea Populară declară că Partidul Mişcarea Populară se opune cu toată fermitatea iniţiativei lansate de către deputatul PSD Mihai-Bogdan Diaconu, care cere modificarea articolului 11 din Legea 334/2006, în sensul interzicerii oricărei finanţări externe pentru ONG-urile româneşti - entităţi non-profit sau persoane fizice - care desfăşoară activităţii politice sau sprijină partidele în mod direct şi indirect.

"Această idee copiază o măsură adoptată recent de Vladimir Putin, care a dorit să slăbească astfel legăturile dintre societatea civilă din Federaţia Rusă şi Occident. Considerăm că situaţia României, ca stat membru UE şi NATO, nu permite asemenea nostalgii totalitare.

ONG-urile din România sunt, cel mai adesea, o verigă a unor reţele civice şi profesionale de nivel european. Este dreptul lor natural de a menţine şi cultiva relaţii cât mai ample de solidaritate cu toate organizaţiile democratice înrudite, oriunde s-ar afla ele, la nivelul întregului spaţiu euro-atlantic.

Cu obişnuita sa lipsă de responsabilitate, guvernul Ponta nu a dat nici un fel de aviz pe respectivul proiect de lege, transferând totul la nivelul parlamentului. Partidul Mişcarea Populară trage un semnal de alarmă şi consideră că USL îşi propune, prin această manevră, promovată în perioada estivală, să sufoce şi să anexeze, prin condiţionări financiare exclusiv interne, o parte esenţială din viaţa sectorului non-guvernamental.

"Cerem USL să-şi retragă iniţiativa cât mai urgent şi să înţeleagă că societatea românească nu mai poate trăi cu botniţa, ca pe vremea comunismului" se arată în comunicat.

Reamintim că Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat controversata lege care califică drept "agenţi străini" organizaţiile nonguvernamentale ce primesc finanţare din străinătate. Legea, aprobată de Duma de Stat pe 13 iulie 2012 şi de Consiliul Federaţiei pe 18 iulie 2012, prevede înregistrarea separată a organizaţiilor care beneficiază de finanţare din străinătate şi sunt implicate în "activităţi politice" în Rusia.

Controversata lege este contestată de organizaţiile pentru drepturile omului şi de activiştii pentru drepturi civice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor