Teodorovici, despre împrumutul masiv luat de Guvern: Un succes care demonstrează că România se bucură de încredere

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici (Epoch Times Romania)

În timp ce pe de o parte liderii PSD se laudă că "economia duduie", pe de altă parte, Guvernul s-a împrumutat - în fapt, a împrumutat ţara - cu 3 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale. Întrebat despre acest împrumut, ministrul de Finanţe l-a prezentat însă drept „un succes” care demonstrează că România se bucură de încredere pe termen lung şi a încercat să acrediteze ideea că, de fapt, împrumutându-se, Guvernul a acţionat prevăzător, suma împrumutată urmând să asigure stabilitate României într-o ipotetică situaţie incomodă pe plan internaţional.

„Să ştiţi că eu sunt un pic - că să nu spun mai mult - dezamăgit de felul în care se poartă discuţiile în spaţiul public, de persoane care nu sunt informate şi se speculează”, a spus Eugen Teodorovici la Digi24.ro.

Declaraţiile lui Teodorovici au fost făcute în contextul în care deputatul PNL Răzvan Prişcă a acuzat că acest împrumut a fost făcut fără transparenţă.

„Ştiţi ce înseamnă, ca ministru de Finanţe, să ieşi cu o zi-două înainte şi să spui că vrei să te împrumuţi cu suma x? Orice ţară are o procedură foarte clară când vrea să iasă pe pieţele externe, pentru că în momentul ăla preţul creşte”, a declarat Teodorovici.

„S-a ajuns la 8,7 miliarde de euro dorinţa de a împrumuta România, asta înseamnă că se bucură de încredere. Am avut de unde să alegem, a fost suprascriere”, a adăugat ministrul de Finanţe.

Teodorovici a mai susţinut că Guvernul României a decis să se împrumute în primul trimestru pentru anul curent, iar apoi, în cazul unor costuri joase, se poate împrumuta pentru anul următor.

„Ceea ce azi am luat din piaţă ne ajută să avem finanţare pentru cel puţin 6 luni. Într-o posibilă situaţie incomodă pe plan internaţional ne asigură nouă stabilitate. Faptul că există interes pentru titluri de stat în euro înseamnă că există încredere pe termen lung”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Reamintim că România a împrumutat, miercuri, 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 şi 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieşire pe pieţele externe, informează profit.ro.

Investitorii au subscris, în total, peste 7,2 miliarde de euro, cererea pentru obligaţiunile României fiind foarte ridicată, în contextul unui climat extern favorabil, cu un interes ridicat al investitorilor pentru datoria unor state ca România.

Astfel, Guvernul a luat 1,15 miliarde euro prin titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vânzarea celor pe 15 ani, iar cu cele pe 30 de ani 1,35 miliarde de euro, potrivit Bloomberg. Este pentru prima dată când România se împrumută pe 30 de ani în euro.

Teodorovici, făcut ipocrit

Senatorul PNL Florin Cîţu l-a taxat prompt pe Teodorovici după ce acesta s-a lăudat cu împrumutul contractat. Potrivit liberalului, Guvernul a împurmutat România cu dobânzi mai mari decât ale Greciei iar un succes era dacă dacă nu era nevoie să ne împrumutăm sau, în cazul în care o facem, să o facem la dobânzile pe care le plăteşte Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne