Teoria conspiraţiei, pe val. Pleşu se amuză: Dragnea, victimă a unui complot galactic. Nu e grandios?

"Că avem o criză de încredere în guvern? Că nu mai vrem penali la putere? Că nu mai vrem corupţie? Aş! A se slăbi! La mijloc e o tărăşenie bine pusă la cale de "agenturi" de tot soiul!", a comentat ironic Andrei Pleşu, făcând referire la teoriile conspiraţiei care circulă în contextul masivelor proteste din ţară.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chiriă)

Fierbe scena publică de teoria conspiraţiei. Totul e "instigare", "incitare", "manipulare", manevră ocultă a multinaţionalelor, a lui Soros, a Bruxelles-ului, a lui Putin, a alianţei mondiale împotriva ţărişoarei, a remarcat scriitorul Andrei Pleşu, într-un articol intitulat "Despre prostie. Informaţii din teren", publicat luni în secţiunea de bloguri a publicaţiei Adevărul.

"De curînd, am auzit cea mai tare suspiciune imaginabilă (spusă nu în glumă, cum pare, ci în serios): cînd în Piaţa Victoriei manifestanţii şi-au aprins, ca pe nişte lumînări, telefoanele mobile, e mai mult decît plauzibil că încercau să comunice, printr-un cod secret, cu extratereştrii. Totul e, deci, o subversiune, dirijată de OZN-uri. Nu e grandios? Dragnea ca victimă a unui complot galactic? Nu poţi să nu te întrebi cum se explică succesul unor asemenea năzbîtii", a declarat Pleşu.

"Revoluţia Luminii" - Protest la Guvern
"Revoluţia Luminii" - Protest la Guvern (Marilena Parvulescu / Facebook)

Potrivit scriitorului, un răspuns l-a dat, de curând, fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea: "Crezi în conspiraţii, pentru că asta te face să te simţi special."

"Adică toţi ceilalţi, "naivii", "plebea", "proştii" sunt incapabili să priceapă ce se întîmplă. Numai tu nu te laşi fraierit. Numai tu te-ai prins! Eşti între puţinii "băieţi deştepţi"! Că avem o criză de încredere în guvern? Că nu mai vrem penali la putere? Că nu mai vrem corupţie? Aş! A se slăbi! La mijloc e o tărăşenie bine pusă la cale de "agenturi" de tot soiul! "Aşa că, bă boilor, treziţi-vă! Ascultaţi la mine! Vă explic eu cum stă toată tărăşenia!" Conspiraţionistul are acces la secrete planetare. Sau e atît de inteligent, încît pătrunde cu mintea proprie mistere care scapă majorităţii", a precizat Pleşu.

Dar teoria generală a conspiraţiei pune pe piaţă, a continuat scriitorului, şi un subtil paradox: ea se asociază cu un fierbinte patriotism. Suntem, de secole, victime ale unor venetici lacomi, care vor să ne ia teritoriul, averea, demnitatea, credinţa, tradiţiile. Nimic din ce ni se întâmplă nu are legătură cu noi. Nu implică vreo fărâmă de vinovăţie autohtonă. Totul e o mânărie josnică a "străinilor".

"Noi, românii, sîntem curaţi, mîndri, deştepţi, talentaţi, înzestraţi, de la Dumnezeu, cu toate virtuţile posibile. Aici se strecoară paradoxul de care vorbeam: cum se face că, deşi suntem atît de valoroşi, suntem totodată atît de vulnerabili, de manipulabili, de inerţi? Mereu la cheremul tuturor răuvoitorilor şi răufăcătorilor. Mereu încălecaţi de alţii, mereu depăşiţi de evenimente. S-ar zice că facem parte, prin calităţile noastre, din elita planetei, dar, pe de altă parte, suntem simplă materie primă pentru tot soiul de machiaverlîcuri venite din afară! Păi ori suntem "pe veci stăpîni", inegalabili, "stăpîni pe soartă", ori suntem plastilina informă a oricui are chef să ne jecmănească. Părem inapţi pentru orice iniţiativă", a afirmat Pleşu.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne