Termenul limită în problema iraniană. Kerry într-un nou turneu în Europa

Secretarul american de stat John Kerry.
Secretarul american de stat John Kerry. (Michael Ukas-Pool / Getty Images)

Secretarul de stat american John Kerry şi-a început luni un nou turneu în Europa în vederea finalizării negocierilor legate de controversatul programul nuclear iranian.

În prima sa oprire din Europa, Kerry a ajuns marţi la Londra, de unde va pleca spre Viena, conform unui comunicat de presă al Departamentului de Stat american.

În cadrul vizitei din Londra, Kerry se va întâlni cu omologii săi europeni şi arabi pentru a discuta despre negocierile existente între Occident şi Iran.

El va avea mai întâi o întrevedere cu omologul său britanic, Philip Hammond, apoi cu şeful diplomaţiei de la Cairo, Sameh Shoukri, urmate de întâlniri cu ministrul de externe al Omanului, Youssef Ben Alaoui, şi al Emiratelor Arabe Unite, Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Un rol aparte în aceste întâlniri din Londra îl are Omanul, care deţine relaţii de prietenie atât cu Statele Unite cât şi cu Iranul şi, astfel, serveşte ca un intermediar în cadrul negocierilor care au loc între marile puteri ale lumii şi Iran.

De asemenea, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania – sau Grupul 5 1 – se vor întâlni cu Iranul în această săptămână în Viena pentru a încerca să încheie, până la expirarea unui termen limită din 24 noiembrie, un acord care să garanteze că programul nuclear al Teheranului este paşnic, în schimbul ridicării unor sancţiuni care împing ţara în pragul falimentului.

“Intrăm într-o perioadă fundamentală a negocierilor asupra programului nuclear al Iranului şi mă voi deplasa la Viena la momentul oportun”, a declarat luni John Kerry, înainte să pornească în turneul său european.

Marile puteri occidentale acuză de ani de zile Iranul că îşi îmbogăţeşte uraniul în vederea construirii de arme nucleare, dar Iranul susţine că programul său nuclear este paşnic şi are scopuri civile şi medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe