Termocentrala Mintia: Investiţii din China de 300 de milioane de euro

Bani (ChinaFotoPress / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
21.05.2013

La Termocentrala Mintia, din judeţul Hunedoara, două companii din China intenţionează să investească între 200 şi 300 de milioane de euro. Încă 60 de milioane de euro vor fi investiţi în unităţile miniere viabile, a anunţat luni directorul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Daniel Andronache.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Companiei Naţionale de Electricitate din China şi China Coal vor să investească aproximativ 300 de milioane de euro în instalaţia de desulfurare şi în retehnologizarea de la Termocentrala Mintia şi alţi 60 de milioane de euro pentru unităţile miniere viabile.

Aceste sume de bani urmează să fie rambursate în 20 de ani, cu o dobândă de 2%.

"Am depăşit cam toate barierele legate de investiţie, vor să intrăm într-un parteneriat pe care ni-l dorim şi noi. În prima fază să rezolvăm acea problemă de care se discută de 10 ani, desulfurarea pentru grupurile 3 şi 4, retehnologizarea grupului 4, investiţii ce trebuie finalizate până în 2016, după care să continuăm celelalte proiecte pe care le avem în programul nostru de dezvoltare. Practic, discuţiile tehnice şi financiare s-au terminat, am căzut de comun acord, acum urmează ca partea juridică şi partea economică să stabilească detaliile şi modul în care se face achiziţia, ca să corespundem cerinţelor legale", a precizat Daniel Andornache, directorul CEH.

Într-o primă fază, Compania Naţională de Electricitate din China va investi între 200 şi 300 de milioane de euro în instalaţia de desulfurare şi în retehnologizarea grupului 4, iar conducerea Complexului intenţionează să se dezvolte prin construirea de microhidrocentrale pe gaz, precum şi hidro.

"Ei finanţează investiţia. Chinezii produc utilajele, le aduc, aduc şi inginerii, le montează, iar noi asigurăm forţa de muncă . Timp de 20 de ani returnăm banii cu o dobândă de 2%", a mai declarat Daniel Andornache.

Pentru retehnologizarea unităţilor miniere viabile, care în cel mult o lună vor face parte din complex, China Coal investeşte 60 de milioane de euro. Negocierile sunt avansate, iar juriştii urmează să găsească metodele legale pentru achiziţii.

Termocentrala construită de Complexul Energetic Oltenia în parteneriat cu China va exporta energie în Austria şi Turcia

Noul grup energetic care va fi construit de Complexul Energetic Oltenia, în colaborare cu China Huadian Engineering, va exporta energia produsă, în Austria şi Turcia, a declarat în luna ianuarie 2013 directorul general al Complexului, Laurenţiu Ciurel. Potrivit acestuia, preţul de producţie va fi de aproximativ 45 euro/ MWh.

”În afară de taxele şi impozitele pe care le va plăti această nouă companie statului român, nu va fi un concurent la actualii producători de energie. Cea mai mare parte a energiei produse va fi exportată în Turcia, Austria. Exportul a fost una dintre condiţiile impuse în negocieri. În proiect vor fi implicate în construcţie numai firme româneşti, iar partea de mentenanţă va fi asigurată de partea română. Contractele de cărbune vor fi făcute cu Complexul Oltenia. Totul va fi procurat de pe piaţa românească”, a declarat Laurenţiu Ciurel, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Ministerul Economiei.

Totodată, directorul general al Complexul Energetic Oltenia a mai precizat că noua centrală reprezintă una dintre cele mai mari investiţii ale Chinei în Europa şi ”singura investiţie majoră în termoenergetică după 1989”.

”Partenerul chinez lucrează la studiul de soluţie care va fi gata în două luni. Se vor fixa locaţia şi instalaţiile, urmează studiul de fezabilitate şi un raport de evaluare. Infrastructura deja o avem, partea de alimentare cu apă, de evacuare putere. După raportul de evaluare se va stabili cota de participare. Există toate şansele ca în noiembrie 2013 să putem obţine autorizaţia de construcţie. Termenul de finalizare este de 36 de luni. În această perioadă trebuie să obţinem avizele necesare”, a subliniat Laurenţiu Ciurel.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a precizat că noua termocentrală va asigura locuri de muncă pentru 3.000 de angajaţi români şi ar putea ajuta la relansarea sectorului energetic.

”Investiţia ce urmează să fie realizată cu China Huadian este una dintre cele mai mari din ultimii 20 de ani: o centrală de 600 MW, în valoare de 1 miliard de euro şi un număr de 3.000 de angajaţi. Printr-o asemenea investiţie, putem să relansăm o parte din sectorul energetic”, a declarat Constantin Niţă.

Titus Corlăţean, discuţii cu vicepremierul de la Beijing despre investiţiile chineze în România

În cadrul vizitei efectuate în octombrie 2012 în China, ministrul de Externe Titus Corlăţean a fost primit la Beijing de vicepremierul Consiliului de Stat, Li Keqiang, cu care a discutat despre investiţiile chineze de la termocentrala Rovinari şi în parcurile eoliene de la Crucea şi Babadag.

"A fost subliniată importanţa finalizării proiectului de retehnologizare a termocentralei de la Rovinari, investiţie chineză cu valoare de aproximativ un miliard de dolari, precum şi intrarea în exploatare, până la sfârşitul anului 2012, a parcurilor de energie eoliană de la Crucea şi Babadag, investiţii chineze cu o valoare de peste 300 milioane de dolari", relevă un comunicat al MAE.

Totodată, în cadrul întâlnirii de vineri a celor doi oficiali a fost remarcat "potenţialul extinderii cooperării bilaterale în alte domenii din energie, în infrastructură, comunicaţii, agricultură, turism".

De asemenea, ministrul român a apreciat în mod deosebit cele 12 propuneri formulate de premierul Wen Jiabao la Forumul de cooperare dintre China şi state din Europa Centrală şi de Est, la Varşovia în aprilie 2012, inclusiv punerea la dispoziţie a unei linii de creditare de 10 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, ministrul Corlăţean a reiterat şi propunerea Guvernului României de a găzdui la Bucureşti următoarea reuniune la nivel înalt a Forumului China – Europa Centrală şi de Est.

China Huadian Engineering Co. Ltd va construi noul grup energetic de 500 MW de la CE Rovinari

Compania chineză China Huadian Engineering Co. Ltd. a fost selectată încă din luna mai 2012 să realizeze noul grup de producere a energiei de 500 MW de la Complexul Energetic (CE) Rovinari.

"Comisia de negociere pentru Proiectul 'Realizare grup energetic nou de 500 de MW la Termocentrala Rovinari' a selectat oferta depusă de Compania chineză China Huadian Engineering Co. Ltd.. Oferta companiei chineze a întrunit cel mai mare număr de puncte, respectiv un punctaj total de 100 puncte, faţă de 78,75 puncte obţinute de Compania Marubeni Corporation", se precizează într-un comunicat remis presei miercuri de CE Rovinari.

Rezultatele evaluării ofertelor au fost transmise conducerii SC Complexul Energetic Rovinari SA pentru aprobarea în Consiliul de Administraţie, în vederea desemnării investitorului selectat pentru participarea la procedura de constituire a societăţii mixte de tip IPP, respectiv China Huadian Engineering Co. Ltd., se mai arată în comunicat.

Societatea şi investitorul selectat urmează apoi să negocieze şi să semneze un memorandumul de înţelegere, etapă estimată a se finaliza la sfarşitul lunii iunie 2012. De asemenea, urmează să fie întocmit noul studiu de fezabilitate şi să se facă evaluarea aporturilor în natură, cu termen de finalizare în luna septembrie 2012, iar o altă etapă este înregistrarea societăţii mixte de tip IPP şi obţinerea autorizaţiilor, avizelor şi certificatelor necesare pentru începerea efectivă a construcţiei noii centrale, cu termen de finalizare în luna martie 2013.

Punerea în funcţiune a noului grup energetic de minim 500 MW este estimată la sfarşitul anului 2015.

Complexul Energetic Rovinari intenţionează să construiască un grup energetic nou de 500 de MW, cu cazan cu ardere pulverizată cu parametri supracritici, utilizând drept combustibil de bază lignitul, care se va amplasa pe locul a două grupuri de câte 200 MW existente la Termocentrala Rovinari, respectiv blocurile energetice nr. 1 şi 2, puse în funcţiune în perioada 1972-1973, în prezent dezafectate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor