Testul de memorie REY

Testul de memorie REY
Testul de memorie REY (Facebook)

Testul de memorie REY este un test care măsoară capacitatea de engramare, stocare şi reactualizare. Acest test de memorie a fost conceput de André Rey şi este folosit pentru a evalua capacitatea de memorare în condiţii normale, dar şi după diferite traume suferite.

Proba auditiv-verbală REY explorează funcţia mnezică reliefând capacitatea de fixare şi reproducere a ei. Proba este foarte utilizată ca metodă de psihodiagnoză a memoriei. Rezultatele obţinute la proba elaborată de A. Rey nu se reduc la constatarea reuşitei sau nereuşitei, ci scoate în evidenţă determinantele psihice care intervin în nereuşită. El evidenţiază o serie de manifestări simtomatice privind volumul şi fidelitatea, atât a reproducerilor cât şi a recunoaşterilor, a comportamentului motor şi verbal, care toate în ansamblu dau un tablou mai mult sau mai puţin tipic pentru întârziaţii mintali, pentru epileptici, psihopaţi, instabili şi copii cu dificultăţi şcolare.

Testul de memorie REY. Etapele testului

Testul se desfăşoară în 6 faze. Primele 5 faze urmărind memorarea unei serii de 15 cuvinte în 5 repetiţii, iar cea de a 6-a fază urmărind capacitatea de recunoaştere dintr-un text a cuvintelor memorate în fazele anterioare. Concret, în primele 5 faze trebuie memorată şi reprodusă o serie de 15 cuvinte, iar în ultima fază trebuie recunoscute dintr-un text dat cuvintele memorate anterior.

Testul de memorie REY. Testarea

După instructajul dat subiectului de a reţine şi reproduce cât mai mult şi cât mai corect (fidel) din stimulii prezentaţi, examinatorul pronunţă clar, cu voce tare cele 15 cuvinte ale uneia din cele patru variante Rey. Subiectul trebuie să le reproducă apoi, într-un interval de cel mult 1 minut şi 30 de secunde, în primele 5 faze.

André Rey a întocmit pentru fazele de memorare 4 liste de cuvinte:

Seria A: Tobă, perdea, curea, cafenea, şcoală, părinte, soare, gradină, chipiu, ţăran, mustaţă, curcă, culoare, casă, râu.

Seria B: Pupitru, pastor, vrabie, pantof, furnal, munte, ochelari, burete, ilustrată, vapor, oaie, puşcă, creion, biserică, peşte.

Seria C: Portocală, fotoliu, broască, dop, maşină, barbă, mal, săpun, hotel, cal, insectă, îmbrăcăminte, oală, soldat, clanţă.

Seria D: Vioară, pom, cravată, şuncă, valiză, var, ureche, cuţit, scară, câine, banană, unealtă, vânător, găleată, câmpie.

În faza a şasea se citeşte o poveste în care sunt incluse cuvintele din lista memorată, iar subiecţii trebuie să recunoască aceste cuvinte. De fiecare dată când evaluatorul citeşte din text un cuvânt recunoscut, subiectul trebuie să-i precizeze acest lucru. La final, se analizează câte cuvinte au fost reţinute corect şi dacă au apărut recunoaşteri false.

Mai multe despre acest test şi sistemul de cotare găsiţi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.