Testul nuclear de capacitate mică al Phenianului prezintă ameninţări mai numeroase decât unul de capacitate mare

(photos.com)
Epoch Times România
14.02.2013

Capacitatea mică a încărcăturii nucleare testate recent în Coreea de Nord - mai puţin de 10 kilotone - prezintă mult mai multe ameninţări decât dacă Phenianul ar fi testat o bombă nucleară mai puternică, este de părere cotidianul german Die Welt, preluat de Inopressa.ru.

În primul rând, explică publicaţia menţionată, asemenea încărcături nucleare mici sunt mai uşor de amplasat pe rachete intercontinentale. În al doilea rând, ele pot fi utilizate ca explozibil pentru încărcături mari, iar în al treilea rând, ele pot fi folosite pe rachete cu rază de acţiune mică şi pe arme de artilerie, aflate cu miile în dotarea regimului nord-coreean, împotriva Coreii de Sud şi cu urmări foarte grave.

Utilând cu încărcături nucleare numai zece din cele câteva mii de sisteme de artilerie, Coreea de Nord nu le-ar lăsa trupelor sud-coreene prea multe soluţii: fie acestea din urmă distrug în câteva minute toate sistemele nord-coreene (pentru că Seulul nu ştie care au încărcătură nucleară şi care - nu), fie Coreea de Sud va fi pur şi simplu ştearsă de pe faţa pământului. Iar menţinerea în aer, deasupra paralelei 38, a unei flote de avioane fără pilot, în permanentă stare de luptă, pentru distrugerea unui asemenea arsenal nu este posibilă din punct de vedere politic.

De asemenea, continuă Die Welt, Phenianul ar putea declara că armele sale nucleare nu sunt îndreptate împotriva Japoniei sau Chinei, ci împotriva militarilor americani desfăşuraţi în Coreea de Sud şi a bazelor aviatice ale SUA din Guam. Un asemenea scenariu, subliniază publicaţia germană, nu este în primul rând în avantajul Chinei, care se teme că această cursă nord-coreeană a înarmării ar putea duce la crearea, la graniţele cu statul chinez, a unui 'front defensiv' format din Coreea de Sud, Japonia şi SUA în frunte. Chiar dacă acest front nu va fi decât unul formal, la el ar putea întotdeauna adera ţări precum Vietnam sau Filipine, care se opun expansiunii teritoriale a Beijingului în această regiune.

Prin aceste teste - care, de altfel, au loc întotdeauna în zile importante pentru SUA - Coreea de Nord vrea să obţină un singur lucru: ca SUA să-l recunoască drept adversar şi egal al lor. Liderul nord-coreean încearcă să obţină negocieri directe cu preşedintele SUA, Barack Obama, consideră Die Welt.

În afară de aceasta, un dictator fără arme nucleare riscă să fie înlăturat - lucru demonstrat, în opinia Phenianului, de doborârea lui Saddam Hussein şi Moammer Ghaddafi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor