Timmermans: "Sunt convins că cel mai bun garant al luptei împotriva corupţiei este poporul român!"

Românii îşi doresc ca lupta anticorupţie să continue nu pentru că aşa le spune Bruxelles-ul, ci pentru că asta îşi doresc pentru ei ca popor, a opinat Timmermans, care a refuzat să dea un termen pentru ridicarea MCV.
Frans Timmermans
Frans Timmermans (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Cel mai bun garant al statului de drept este poporul român, care va continua lupta anticorupţie inclusiv după ce procesul MCV va fi încheiat în România, a transmis, joi, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, alături de premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

În alocuţiunea sa, Timmermans a susţinut că aplicarea MCV în ultimii 10 ani a dus la realizări în România. De asemenea, oficialul european a abordat şi schimbările din domeniul justiţiei - faimoasa OUG 13 - care au dat "emoţii" oficialilor de la Bruxelles.

"Unele din aceste realizări nu păreau posibile acum zece ani. Acum suntem pe ultima sută de metri a acestui lung maraton. Am avut emoţii în urmă cu câteva luni, când am avut impresia că întregul proces va fi oprit sau va fi schimbată direcţia. Am avut întâlniri constructive cu premierul Grindeanu. (...) Sunt convins că cel mai bun garant al luptei împotriva corupţiei este poporul român. Este un sentiment puternic în societatea din România că aceasta este lupta corectă. Oamenii îşi doresc (...) ca această luptă să continue. Sunt convins că după ce vor fi îndeplinite aceste recomandări şi după ce procesul MCV va fi încheiat, lupta anticorupţie va fi continuată de fapt de poporul român. (...) Acesta este cea mai bună garanţie (...) că procesul va continua şi după ce va fi încheiat MCV", a mai spus Timmermans, citat de Agerpres.

Oficialul european a adăugat că are "încredere deplină" în planul Guvernului României şi în proiectele ministrului Justiţiei şi a ţinut să sublinieze că românii sunt cei care doresc ca lupta anticorupţie să continue:

''Românii fac acest lucru nu pentru că aşa le spune Bruxelles-ul, ci poporul îşi doreşte acest lucru, pentru el'', a afirmat Timmermans, în contextul în care liderii PSD şi ALDE au vorbit, nu o dată, despre protestatari manipulaţi, scoşi în stradă de multinaţionale etc.

Cât despre orizontul de timp în care va fi încheiat procesul MCV în ţara noastră, Timmermans a afirmat că nu va da un termen şi a făcut apel către forul Legislativ de a susţine Guvernul.

"Nu dau niciodată termene. Programul Guvernului este foarte clar şi totul depinde de consultările publice, de interogarea tuturor celor implicaţi şi de votul din Parlament. (...) Direcţia urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor. Parlamentul este suveran, dar aş cere Parlamentului să susţină Guvernul în demersurile sale şi să nu aleagă o altă cale. (...) Acestea sunt ultimele noastre recomandări. Nu le vom schimba, nu vom adăuga altele. (...) Sper că acest Guvern va avea susţinere puternică din partea Parlamentului, pentru a îndeplini acest scop, şi susţinere din partea societăţii române, pentru că odată ce va atinge acest scop va ajunge într-un punct ireversibil", a adăugat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.