Timofti a promulgat pachetul de legi, “miliardul furat” rămâne datorie publică

În pofida nemulţumirii societăţii, şeful statului în regim de urgenţă a promulgat pachetul de legi care vine să împovăreze soarta moldovenilor pentru 25 ani, timp în care sunt obligaţi să restitue 21 miliarde de lei, bani fraudaţi din sistemul bancar.
Pavel Filip şi Nicolae Timofti, după ceremonia de depunere a jurământului
Pavel Filip şi Nicolae Timofti, după ceremonia de depunere a jurământului (jurnal.md)

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat la 4 octombrie, decretele pentru promulgarea celor şapte legi controversate pentru care şi-a asumat răspunderea Guvernul Filip.

Trei legi se referă la modificarea cadrului legislativ în domeniul bancar, trei legi la modificarea bugetului de stat şi prevăd inclusiv reducerea veniturilor şi cheltuielilor cu câte 2,2 miliarde de lei. Legea, care a stârnit cele mai multe critici din partea societăţii este cea care prevede transformarea în datorie publică a unui credit de 13,5 miliarde de lei acordat sistemului bancar în urma fraudelor din anul 2014.

La 26 septembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru pachetul de legi care ar fi fost solicitat de Fondul Monetar Internaţional de transformare în datorie publică a celor 13,5 miliarde de lei fraudate din sistemul bancar şi care vor fi achitate din bugetul de stat cu dobândă de 5% anual, timp de 25 de ani. Experţii susţin că cifra totală va fi de aproximativ 21 de miliarde de lei, de aceea societatea civilă, experţii, avocatul poporului, dar şi opoziţia parlamentară au criticat dur această decizie.

A fost depusă şi o moţiune de cenzură care urma să fie examinată la 3 octombrie, însă şedinţa specială a Parlamentului a fost organizată cu mai multe încălcări. Majoritatea parlamentară nu s-a prezentat, ca ulterior, din lipsă de cvorum să se declare respinsă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip. Deputaţii socialişti au anunţat că se vor adresa Curţii Constituţionale în privinţa încălcării procedurii în timpul şedinţei parlamentare.

Notabil este faptul că la 3 octombrie, Avo­ca­tul Popo­ru­lui a cerut public şefului statului să nu pro­mulge legea nr. 235 din 3 octom­brie 2016 pri­vind emi­siu­nea obli­ga­ţiu­ni­lor de stat în vede­rea exe­cu­tă­rii de către Minis­te­rul Finan­ţe­lor a obli­ga­ţi­i­lor de plată deri­vate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiem­brie 2014 şi nr. 101 din 1 apri­lie 2015, pre­ci­zând că aceasta a fost ela­bo­rată “în con­di­ţii de lipsă de trans­pa­renţă, deşi pre­zintă un inte­res major pen­tru cetă­ţe­nii ţării, nu a fost trans­mis spre avi­zare tutu­ror insti­tu­ţi­i­lor publice inte­re­sate, inclusiv Avocatului Poporului”.

De menţionat că, promulgarea actelor normative controversate a spulberat ultima şansă a moldovenilor ca pachetul de legi să nu intre în vigoare pentru a fi îndeplinit. Acest fapt a stârnit un val de reacţii negative la adresa preşedintelui Nicolae Timofti pe reţelele de socializare.

“Mulţumim, domnule preşedinte. Aş vrea să ştiu când să-i spun lui Annie că ea are datorii de la naştere, când va începe să vorbească? Când merge la şcoală? Poate când împlineşte 18 ani? Acum domnule preşedinte, mai mult ca oricând vă este justificată tăcerea. Pentru că nu mai este nimic de spus...”, a scris un utilizator pe contul său de Facebook.

O altă persoană a scris: “Mă gândesc că şi-a ratat şi ultima şansă să plece cu capul sus, preşedintele acesta. Pentru mine va rămâne drept preşedintele care a majorat salariul judecătorilor (că mureau de foame) şi a împovărat moldovenii cu un miliard...”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe