Timofti cere de la tribuna Adunării Generale a ONU retragerea trupelor ruse

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.09.2012

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a cerut miercuri Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele din regiunea transnistreană, în discursul de la tribuna Adunării Generale a ONU de la New York.

"Trupele ruse, care staţionează pe teritoriul Republicii Moldova fără consimţământul statului gazdă şi contrar prevederilor constituţionale şi angajamentelor internaţionale, ar trebui să fie retrase", a afirmat Nicolae Timofti. El a mai vorbit în alocuţiunea sa despre scopul cel mai important al Moldovei, acela de a adera la Uniunea Europeană şi a mulţumit partenerilor internaţionali pentru sprijinul acordat.

Vorbind despre conflictul din stânga Nistrului şeful statului de la Chişinău a declarat că această situaţie subminează securitatea naţională şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Timofti susţine că problema transnistreană grevează asupra dezvoltării economice, divizează societatea şi generează încălcarea drepturilor omului în regiunea sparatistă.

"Scopul nostru final este reintegrarea ţării. Regiunea transnistreană urmează să beneficieze de un statut special în cadrul Republicii Moldova, ce-i va oferi un nivel înalt de autoguvernare", a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Oficialul a mai declarat că Republica Moldova se bucură de o stabilitate politică, care îi va permite să se dezvolte după depăşirea acestei etape. Discursul preşedintelui moldovean la sesiunea Adunării Generale a ONU, de la New York, a durat 18 minute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor