Tiraspolul refuză să semneze documente privind conflictul transnistrean propuse de UE şi SUA

Epoch Times România
25.09.2011

Delegaţia Tiraspolului a refuzat să semneze un plan de soluţionare a conflictului transnistrean propus de UE şi SUA la consultările care au avut loc săptămâna trecută la Moscova, scrie publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta, preluată de UNIMEDIA.

Oficial, motivul refuzului semnării documentului a fost faptul că acesta a fost propus de UE şi Statele Unite, care participă la negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean în calitate de observatori, a declarat Vladimir Iastrbceak.

Totodată, conţinutul documentului rămâne necunoscut.

Negocierile politice oficiale în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean vor fi reluate, după o întrerupere de mai bine de cinci ani, s-a decis joi la Moscova, unde a avut loc o rundă de consultări în acest dosar.

Nici guvernul moldovean, nici OSCE nu au anunţat când vor fi reluate negocierile oficiale în formatul 5 + 2. Vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov s-a arătat încrezător, într-un interviu pentru Europa Liberă, că aceasta se va întâmpla înainte de sfârşitului anului.

Deocamdată, nu este clar în ce calitate revine Tiraspolul la discuţii, având în vedere că liderul regimului separatist, Igor Smirnov, a cerut în mai multe rânduri statut egal cu cel al Chişinăului în procesul de negocieri.

Anunţul privind reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2 privind conflictul transnistrean intervine în condiţiile în care în regiunea separatistă vor fi organizate în decembrie alegeri prezidenţiale, iar actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, şi-a anunţat oficial candidatura pentru cel de-al cincilea mandat. El nu ar mai fi sprijinit, însă, de Moscova, care îl preferă pe un contracandidat al său, preşedintele Parlamentului, Anatoli Kaminski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor