Toamna filmelor româneşti: 5 filme româneşti în premieră

Gheorghe Visu într-o secvenţă din „Câini”, filmul de debut a lui Bogdan Mirică.
Gheorghe Visu într-o secvenţă din „Câini”, filmul de debut a lui Bogdan Mirică. (cinemarx.ro)

Anul 2106 a fost bogat în filme romaneşti bune, premiate şi aclamate la mai multe festivaluri internaţionale. 5 dintre ele vor avea premiera în această toamnă.

Câini

Unul dintre cele mai bune filme româneşti văzute vreodată, CÂINI, primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, a obţinut Premiul criticii – FIPRESCI pentru secţiunea Un Certain Regard, la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de la Cannes.
Acest thriller 100% românesc are acţiunea plasată în apropierea graniţei cu Ucraina şi-l are ca protagonist pe Roman, un tânăr de la oraş, care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

Sieranevada
După ce a deschis competiţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cristi Puiu, „SIERANEVADA” va deschide şi sezonul de toamnă al premierelor cinematografice româneşti.
Acţiunea din „SIERANEVADA” are loc la trei zile de la atentatul din redacţia hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Două lozuri
Paul Negoescu ne propune o ecranizare inedită după Caragiale. Dinel, Sile şi Pompiliu, trei bărbaţi dintr-un mic orăşel de provincie, câştigă marele premiu la loto, însă nu după mult timp biletul nu mai e de găsit, aşa că cei trei pornesc într-o călătorie să-l recupereze. Cu Dorian Boguta, Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol.

Inimi cicatrizate
Cel de-al 4-lea film regizat de Radu Jude este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher. Acţiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Harnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

Selfie 69
Din cu totul altă zonă vine SELFIE 69, o comedie uşurică, pentru un public mai larg şi nepretenţios. După succesul spectaculos înregistrat cu #Selfie, care a fost cel mai bine vândut film românesc al anului 2014 şi cel mai bun debut regizoral de după 1989, Cristina Iacob revine în toamna aceasta cu Selfie 69, o comedie romantică ce continuă povestea celor şase personaje din #Selfie, care de data aceasta caută confirmarea dragostei… prin căsătorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură