Tokes a inaugurat la Oradea Camera de Comerţ şi Industrie Carpatică Româno-Maghiară

Epoch Times România
25.05.2012

Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, şi Szatmary Kristof, secretarul de stat în Ministerul Economiei Naţionale din Ungaria au inaugurat, vineri, la Oradea, un birou al Camerei de Comerţ şi Industrie Carpatică Româno-Maghiară.

Biroul inaugurat vineri la Oradea este al doilea de acest fel, după cel deschis deja la Cluj-Napoca.

"În total vor fi deschise zece astfel de birouri, dintre care patru în Transilvania. Unul s-a inaugurat deja la Cluj, cel de-al doilea s-a lansat la Oradea, urmând Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe”, a declarat Szatmary Kristof, secretarul de stat în Ministerul Economiei Naţionale din Ungaria.

Activitatea birourilor vizează dezvoltarea unei reţele de afaceri în Regiunea Carpatică şi îşi propune îmbunătăţirea relaţiilor de afaceri atât între maghiarii din Transilvania şi cei din Ungaria, cât şi între oamenii de afaceri români şi maghiari. Pentru atingerea acestor obiective au fost gândite două strategii: Planul Miko Imre şi Planul Wekerle.

“Miko Imre este un plan economico-financiar prin care se doreşte întărirea legăturilor transfrontaliere. Am ales Clujul pentru că este capitala Transilvaniei şi Oradea pentru că este capitala Crişanei, în timp ce Odorheiu Secuiesc va acoperi şi zona Mureş. Proiectul se adresează tuturor păturilor sociale, strategia porneşte de jos şi se potriveşte ciclurilor Uniunii Europene, iar intenţia este de a avea o Transilvanie prosperă”, a spus europarlamentarul Laszlo Tokes.

Planul Miko Imre este constituit din 11 puncte de acţiune care vizează industria, dezvoltarea economică autonomă, dezvoltarea industriei alimentare, dezvoltarea industriei verzi, dezvoltarea turismului, a culturii, a infrastructurii şi a locurilor de muncă.
Planul Wekerle se bazează pe principii asemănătoare.

“În ceea ce priveşte IMM-urile, acestea au nevoie de dezvoltare treptată pentru a acoperi piaţa globală şi trebuie să iasă în afara graniţelor. Cine poate concura în Ungaria nu va căuta parteneri în China sau India, ci în Transilvania”, a mai precizat Szatmary Kristof.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, este de părere că o colaborare eficientă între mediile de afaceri din cele două ţări ar atrage după sine un acces mult mai facil la fonduri europene, în perioada 2014-2020.

“Transilvania trebuie să aibă putere economică, avem nevoie de păstrarea rolului maghiarimii din România şi de sprijnirea ei prin infrastructură, învăţământ superior şi business”, a punctat Laszlo Tokes.

Biroul de la Oradea va avea rolul de a sprijini IMM-urile prin consultanţă pe proiecte, fonduri europene, dar şi în atragerea de fonduri de la guvernul ungar.

“S-au primit un sfert de milion de cereri de cetăţenie maghiară numai din România. Oare câte firme cu patroni maghiari din România au ajuns în Ungaria? Trebuie ca aceste firme să fie integrate şi în economia Ungariei”, a adăugat Szatmary Kristof.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Naţionale din Ungaria a mai precizat că reţeaua de birouri ale Camerei de Comerţ Carpatica se va extinde, în viitor, şi în alte ţări vecine Ungariei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor