Toronto: "Extrase din Cartea Entropiei" - O expoziţie de fotografie de excepţie

Întâlnire de epocă pe biroul lui Boltzmann
Întâlnire de epocă pe biroul lui Boltzmann (Florin-Eugen Zamfirescu, prin bunavointa artistului)

Expoziţia de fotografie "Extrase din Cartea Entropiei", o expoziţie de excepţie prin tematica îndrăzneaţă abordată, se desfăşoară la galeria TeodoraART din Toronto şi expune fotografii ale artistului Româno-Canadian, Eugen-Florin Zamfirescu.

Fotografiile expuse te invită spre o căutare interioară în a înţelege tainele universului: Cât de aproape este omenirea de adevărul din acest univers? Se poate transforma energia în materie şi s-ar putea aceasta converti înapoi în energie? Este posibil ca timpul să se scurgă înainte şi înapoi? Intrigat fiind de aceste întrebări, în căutarea sensurilor profunde ale modului în care funcţionează universul, artistul aduce în arta sa, ştiinţa.

Prin prisma fizicii, formula entropiei lui Boltzmann explică comportamentul sistemelor macroscopice legat de legile dinamice care guvernează componentele lor microscopice.

Expoziţia "Extrase din Cartea Entropiei" încearcă să reprezinte un memento estetic a prezenţei acestei legi. Conform Legii entropiei, întoarcerea în timp este interzisă, forţând totul spre viitor.

Artistul foloseşte textura şi culorile, contrastul dintre lumină şi întuneric, jocul dintre certitudine şi incertitudine, pentru a exprima efectele entropiei, a restabili armonia şi a dezvălui frumuseţea interioară a acestor poveşti nespuse şi ascunse în diferitele obiecte acoperite de praful timpului. Talentul său unic de a modela lumina produce capturi rare şi momente unice care generează un fel de magie şi o atmosferă efemeră.

Declaraţia artistului:

"Prin felul meu de a gândi, de departe caracteristica cea mai uimitoare a universului este entropia. La începuturile fundamentele ale universului, timpul putea merge atât înainte cât şi înapoi. Energia putea deveni materie şi materia se putea transforma înapoi în energie.

Acest lucru este cu siguranţă diferit de modul în care percepem lumea de zi cu zi. Într-un fel, doar entităţile mai mari par să îmbătrânească şi să dezvolte "afecţiuni ale timpului". Timpului îi este interzis să curgă în sens invers, legea entropiei forţând totul într-o singură direcţie, spre ceea ce noi percepem ca fiind viitorul.

Expoziţia "Extrase din Cartea Entropiei" este un memento estetic al acestei legi. În dezintegrarea lentă, care afectează totul, eu încerc să transcend materia fizică sau legile naturii, pentru a găsi sens mai profund în ceea ce văd şi fotografiez. Prin actul de a captura subiectele mele fotografice, am încercat să încetinesc neîndurătoarea soartă din mâinile entropiei şi să le salvez de ravagiile timpului. Armonia ar putea fi restaurată în cele din urmă, dacă ne-am stabili un nou tip de orbită pentru propriile noastre gânduri şi sensibilităţi."

Stilul artistului Zamfirescu este distinct. Fiecare fotografie este o invitaţie către privitor de a se apropia, angaja şi interacţiona cu fotografiile care într-un fel sau altul rezonează cu acesta.

Printre fotografiile expuse, au atras îndeosebi atenţia: "În căutarea maşinii mişcării perpetuale de al doilea tip "; "Întâlnire de epocă pe biroul lui Boltzmann" şi "Îndurare şi fragilitate sub vraja entropicului".

Comentarii:

Printre comentariile vizitatorilor, am remarcat următorul:

"Munca ta este absolut minunată şi provocatoare. Am crezut întotdeauna că răspunsurile legate de univers se află în fizică, dar poate că am nevoie de artişti ca tine pentru a le debloca. Felicitări! "Bridgette

Despre artist:

Născut într-un mic orăşel din România, artistul Eugen-Florin Zamfirescu a emigrat în Canada în 1997. În prezent locuieşte în Toronto, unde îşi urmează pasiunile de-o viaţă: arta, filosofia şi astrofizică.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: www.eugenflorinzamfirescu.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură