Toronto: Salvaţi Roşia Montană, Ziua Mondială a Solidarităţii

Salvaţi Roşia Montană, ziua solidarităţii globale, Toronto, Canada, 15 septembrie 2013
Salvaţi Roşia Montană, ziua solidarităţii globale, Toronto, Canada, 15 septembrie 2013 (Maria Matyiku /Epoch Times)

Duminică după amiază, în faţa Bursei de Valori din Toronto, românii-canadieni şi-au arătat solidaritatea cu protestele care au loc în oraşele din România şi din întreaga lume împotriva proiectului de lege care va permite companiei canadiene Gabriel Resources Ltd. să înceapă cea mai mare exploatare, până la acest moment, al unei mine de aur din Europa.

Protestatarii şi-au dat întâlnire în faţa companiei de televiziune CBC (Canadian Broadcast Company) şi au manifestat pe străzile din centrul metropolei. S-au oprit la Bursa de Valori, unde au scandat lozinci, au cântat Phoenix (Amintire cu haiduci) şi au acordat interviuri Epoch Times România (pe care vi le vom prezenta într-un articol viitor).

Acest proiect de lege are 20 de prevederi speciale care îi vor acorda companiei Gabriel Resources Ltd. puterea de decizie pentru manipularea bunurilor publice, site-urilor culturale şi istorice unice de valoare internaţională, precum şi libertatea de a demola patru munţi.

Începând cu 1 septembrie 2013, aceleaşi cereri au fost exprimate zilnic de zeci de mii de protestatari din România şi din întreaga lume: respingerea proiectului de lege, includerea Roşiei Montane pe lista UNESCO şi interzicerea în România a metodei de folosire a cianurii în minerit.

Datorită faptului că România are ape comune cu ţările din jur (râuri, Dunărea şi Marea Neagră), acest proiect este o alegere geografică dezastroasă pentru cantitatea de cianură fără precedent, ce ar fi utilizată şi depozitată în aer liber.

Din cauza pericolelor ecologice, sociale şi culturale de nivel internaţional legate de acest proiect masiv, protestatarii româno-canadieni cer cetăţenilor din lumea întreagă să se unească şi să conteste acest proiect de lege.

Necazuri pentru compania Gabriel Resources, acasă

Analistul Trevor Turnbull, de la Scotia Capital Inc din Toronto, a declarat că societatea de investiţii a suspendat ratingul pentru Gabriel Resources Ltd., pe fondul temerilor că guvernul român va ceda în faţa presiunii publice şi va închide proiectul Roşia Montană al companiei. " Am suspendat ratingul pentru că situaţia politică este atât de volatilă'', a declarat Turnbull într-un interviu acordat Bursei de valori.

Rapoartele companiei arată că Roşia Montană ar conţine 10 milioane uncii de aur şi 47 milioane de uncii de argint, în rezerve dovedite şi probabile, o rezervă care are potenţialul de a deveni cea mai mare mină de aur din Europa.

Gabriel Resources a estimat că proiectul va contribui cu peste 24 de miliarde de dolari la PIB-ul României şi va crea 900 de locuri de muncă în regiunea Munţilor Apuseni.

Cu toate acestea, societăţile de investiţii au cerut revizuirea ratingurilor companiei Gabriel Resources, în urma rapoartelor care arată că proiectul este puternic contestat de mii de persoane în oraşe din România şi din lume: SUA, Canada şi ţările europene.

Aseară, aproximativ 15.000 de oameni, majoritatea tineri, au ieşit pe străzile Bucureştiului în a cincisprezecea zi consecutivă, pentru a protesta împotriva proiectului. La Cluj în jur de 10.000 de oameni au ieşit în stradă să protesteze.

Premierul Victor Ponta a declarat că legiuitorii sunt pregătiţi să respingă oferta lui Gabriel Resources de a construi mina, din cauza rezistenţei publice şi a liderilor politici şi că Parlamentul ar trebui să se pregătească pentru un vot iminent. Compania a răspuns ameninţând guvernul român, cu un proces de 4 miliarde de dolari, în cazul în care proiectul este respins de către Parlamentul român.

"În cazul în care guvernul României sau Parlamentul decid respingerea acestui proiect, în temeiul tratatelor internaţionale de investiţii, noi avem drepturi'', a declarat CEO-ul companiei Gabriel Resources, Jonathan Henry, pentru Business News Network în timpul unui interviu acordat săptămâna trecută.

Totuşi, din cauza opoziţiei din România, unele surse de pe Bay Street (Bursa din Toronto unde a avut loc protestul), se întreabă cum va reuşi compania să asigure finanţarea unui proiect care este de aşteptat să depăşească 1 miliard de dolari. Gabriel Resources deţine în prezent numai aproximativ 63 de milioane de dolari în numerar.

În acelaşi timp, având în vedere volumele de tranzacţionare foarte scăzute, analiştii spun că preţul acţiunilor este condus de către un segment de investitori care încearcă să facă profit speculativ.