Cristian Preda: USL incapabilă de guvernare

Cristian Preda
Cristian Preda (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie joi pe blogul personal ca "USL se vădeşte a fi incapabilă de guvernare", susţinând ca majoritatea parlamentară, deşi "obeză", nu duce lucrurile într-o direcţie clară. Totuşi, el intuieşte că sunt puţine şanse ca majoritatea să fie fisurată, "aşa că guvernarea USL pare să reziste o vreme".

Cristian Preda menţionează despre USL că "Mobilul constituirii sale l-a reprezentat opoziţia faţă de T. Băsescu. Calculul cinic s-a dovedit util: folosind ura faţă de şeful statului, USL a făcut 60 la sută la legislative, după ce dărâmase deja un guvern cu şase luni în urmă".

Europarlamentarul PDL subliniază că guvernarea e însă un mare eşec. "Majoritatea parlamentară, deşi obeză, nu duce lucrurile într-o direcţie clară, fiindcă e, pe fond, foarte eclectică; numărul ordonanţelor de urgenţă e foarte mare, iar Parlamentul e locul în care se aruncă deciziile pe care liderii politici nu îndrăznesc să le ia. Privatizările începute sunt un dezastru: Oltchim şi CFR Marfă pot fi studii de caz în orice manual despre gafe politice de proporţii. Bâlbâielile din dosarul Roşia Montană nu sunt expresia unei rele-voinţe, ci a incompetenţei".

Având în vedere cele exprimate, Cristian Preda se întreabă: “Poate guverna USL România?".

Acesta mai consideră că sunt puţine şanse ca majoritatea să fie fisurată, aşa că guvernarea USL pare să reziste o vreme. Cristian Preda se referă la costurile guvernării din punct de vedere social. "Cele sociale pot fi mult mai mari decât ce s-a văzut până acum. Deocamdată, şomajul, deşi în creştere, nu a creat îngrijorare. De câte ori li se citează cifrele, useliştii le minimalizează.”

Totodată, el trece în revistă costurile politice. “Manifestaţiile de stradă au mobilizat, aşa cum am mai arătat, energiile anti-partizane. USL s-ar putea trezi foarte afectat de aceste evoluţii. Răbdarea cetăţenilor are o limită. Cu atât mai mult cu cât în ultimele zile s-a văzut că, în faţa unor decizii importante, solidaritatea USL e o minciună".

Cristian Preda se întreabă însă dacă “există în opoziţie forţe care să profite de pe urma dezvăluirii imposturii USL? Adevărul e că gesturile raţionale şi bine ţintite sunt şi-n această zonă foarte rare, rămânând - din această pricină - aproape insesizabile".