Torţionarul Alexandru Vişinescu nu regretă nimic

Închisoarea Râmnicu Sărat, celular, camere de detenţie.
Închisoarea Râmnicu Sărat, celular, camere de detenţie. (Epoch Times România)

UPDATE: Alexandru Vişinescu a fost audiat timp de două ore şi jumătate la Parchet. În declaraţia pe care a dat-o, el susţine că şi-a îndeplinit îndatoririle conform legii, că aşa erau vremurile. Fiind întrebat dacă regretă lucrurile pe care le-a făcut, torţionarul a răspuns: "Nu. Nici vorbă".

***

Torţionarul Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii Râmnicu Sărat, este audiat marţi la Parchetul General, în dosarul în care a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de genocid.

Alexandru Vişinescu este unul dintre cei 35 de torţionari identificaţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, împotriva sa fiind depusă o sesizare penală pentru omor deosebit de grav.

În ziua de 3 septembrie, Alexandru Vişinescu a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie(ICCJ) pentru săvârşirea infracţiunii de genocid.

Alexandru Vişinescu este urmărit penal pentru genocid, pentru că "în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)", aşa cum reiese dintr-un comunicat de presă al Parchetului din 3 septembrie.

„Faptele lui Alexandru Vişinescu pot fi încadrate în infracţiunea de omor deosebit de grav, săvârşit prin cruzimi şi asupra mai multor persoane, prevăzută de art.176 alin. 1 lit. a şi b din Codul Penal Român”, se arată în sesizarea penală înaintată de IICCMER către Parchetul General.

Alexandru Vişinescu are în prezent 88 de ani şi trăieşte în Bucureşti.

Mărturii despre Alexandru Vişinescu

Alexandru Vişinescu a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat în perioada în care liderii politici Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost torturaţi şi supuşi unor tratamente inumane în această închisoare. Vişinescu este responsabil de moartea mai multor dizidenţi politici, în special elita politică a PNŢ.

Din documentele de arhivă şi cele memorialistice reiese că Alexandru Vişinescu era un torţionar crud şi lipsit de omenie, care avea plăcerea să terorizeze.

Andrei Muraru, preşedintele IICCMER, l-a acuzat pe fostul comandant Vişinescu de o serie de fapte deosebit de grave: "Practic, toţi deţinuţii politici închişi în timpul regimului comunist la Râmnicu Sărat au fost torturaţi fizic şi psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului. Toate dovezile noastre, fie că este vorba despre mărturiile foştilor deţinuţi politici, de amănuntele oferite de către foştii subalterni sau de documentele din arhive, arată că Alexandru Vişinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat în timpul mandatului său".

"Regimul de detenţie poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condiţiile inumane de detenţie, care au dus în final la decesul unor deţinuţi politici aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare", a precizat preşedintele IICCMER.

Cicerone Ioniţoiu, fost deţinut politic, declara: „Mărturia lui Ion-Ovidiu Borcea este cutremurătoare: ”Ion Mihalache a fost asasinat cu premeditare, deoarece continua să rămână un simbol al rezistenţei româneşti. În nenumărate rânduri a protestat, făcând să răsune tot celularul. Ofiţerul politic (Lupu) şi comandantul Vişinescu l-au bătut în permanenţă, i-au creat condiţii să se îmbolnăvească şi nu i-au dat îngrijire medicală. Intrau şi aruncau cu găleata cu apă pe el, în plină iarnă.

Eu i-am supravegheat celula prin cele şase găuri pe care le făcusem cu o sârmă în uşă... Dacă n-aş fi fost de faţă, altă mărturie n-ar exista. Acum, când sunt în lumea liberă, am datoria să denunţ acest asasinat pe care l-a săvârşit comandantul Vişinescu. Strigătele ”Fraţilor, sunt Ion Mihalache. Mă omoară”! au răsunat în tot celularul. Această crimă nu poate fi uitată”. (...)

Cu toate că Ion Mihalache era bolnav, comandantul i-a refuzat patul, mâncarea, medicamentele şi l-a bătut în nenumărate rânduri, aruncând găleţi cu apă peste el, contribuind personal la exterminarea lui. Înainte de a-l arunca în groapă, i-a înfipt şi baioneta în inimă, să fie sigur că l-a omorât şi nu mai are cine-l trage la răspundere. Ion Mihalache a pierit la exact 10 ani după exterminarea lui Iuliu Maniu”.

„Dacă Piteştiul s-a caracterizat prin violenţa colectivă, Râmnicu Sărat a excelat prin exterminarea individuală, într-o linişte de mormânt”, a fost concluzia fostului deţinut politic Ioniţoiu.