Tortul de castane cu caramel - o fineţe delicioasă

Tort de castane cu caramel
Tort de castane cu caramel (Maria Matyiku / Epoch Times)

A sosit din nou vremea castanelor. Delectaţi-vă în acest sfârşit de săptămâna cu o felie din acest delicios tort de castane cu caramel. Textura mătăsoasă şi aroma piureului de castane combinată cu caramelul de zahăr ars, îţi oferă o experienţă culinară memorabilă. Este un tort foarte fin şi gustos, ce se poate servi cu succes de sărbători sau în ocazii speciale.

Ingrediente:

Pentru blat

6 ouă
6 linguri de faină
6 linguri de zahăr
40 g unt
1 praf de copt
1 lingură de cacao

Pentru ornat

12 castane
1 cană de zahăr
2 linguri de apă

Pentru sirop

150 ml apă se toarnă peste zahărul ars rămas de la îmbrăcarea castanelor pentru ornat

Pentru cremă

un borcan de 300 ml piure de castane ( Râureni)
150 g unt

Pentru glazură

o cană de zahăr
1/2 cană de frişcă lichidă


Modul de preparare:

Cuptorul se încinge la 180C.

Se începe mai întâi cu prepararea castanelor pentru ornat.

Castanele se spală bine apoi se crestează în formă de cruce în mijloc, pe partea bombată a castanei. Se pun într-o tavă, se stropesc bine cu apă şi se dau la cuptor pentru aproximativ 15 minute. Castanele se scot din cuptor, se acoperă cu un şervet şi se lasă să se răcorească 1-2 minute, după care se decojesc. Se înfige apoi câte o scobitoare în fiecare castană curăţată.

Într-o cratiţă se pune la caramelizat o cană de zahăr, în care s-au adăugat 2 linguri de apă. După ce zahărul s-a topit şi a căpătat culoarea chihlimbarului, se face focul la minim. Se ia pe rând câte o castană curăţată şi se cufundă în zahărul caramelizat. Se scoate apoi şi se ţine atârnata deasupra vasului, până când dâra lăsată de zahărul ars care se scurge se solidifică. Castana se pune la răcit pe o hârtie de pergament. Se continuă aceeaşi operaţie cu restul de castane.

După ce toate castanele au fost îmbrăcate în zahăr ars, peste zahărul rămas în cratiţă se toarnă 150 ml de apă. Se măreşte focul la mediu şi se lasă până când dă primul clocot. Siropul nu va fi prea dulce, dar va balansa dulceaţa cremei şi a castanelor de ornat. După ce s-a răcit, siropul se foloseşte la însiroparea blatului.

Pentru prepararea blatului, ouăle se aduc mai întâi la temperatura camerei.

Se separă albuşurile de gălbenuşuri; gălbenuşurile se freacă cu zahărul şi untul până ce se omogenizează bine. Albuşurile se bat spumă. Când spuma e tare, se adaugă treptat în pasta de gălbenuşuri amestecând cu o lingură de lemn, cu mişcări de sus în jos, alternând cu adăugarea în ploaie, a fainei şi a prafului de copt.

Se lasă deoparte 3-4 linguri de spumă de albuş.

Se obţine o compoziţie omogenă din care se toarnă cam două treimi într-o tavă rotundă de tort, unsă cu grăsime şi tapetată bine cu făină. În treimea de compoziţie rămasă adăugăm o lingură de cacao cernută şi restul de spumă de albuş rămasă. Se amestecă uşor, apoi se toarnă în formă de tort, peste compoziţia de culoare galbenă. Acest strat de cacao va fi folosit ca bază la asamblarea tortului.

Blatul se pune la cuptor (încins în prealabil la 180 C) şi se coace circa 30 de minute, până când se desprinde uşor de pe pereţii tăvii.

După ce s-a copt (se poate verifica folosind testul cu scobitoarea), scoateţi blatul de la cuptor şi-l lăsaţi deoparte să se răcească complet.

Pentru cremă, se freacă untul, până ce se înmoaie, apoi se adaugă treptat piureul de castane.

Tăiaţi blatul în trei straturi pe lungime. Însiropaţi stratul de blat de cacao cu sirop de zahăr ars, apoi puneţi jumătate din crema de castane. Peste cremă puneţi al doilea strat de blat, pe care îl însiropaţi cu sirop. Întindeţi restul de cremă, după care se pune a treia parte tăiată din blat.

Se prepară apoi glazura de caramel. Se caramelizează o cană de zahăr, iar când culoarea sa devine aurie, se adaugă frişcă lichidă, amestecându-se în continuare până când siropul se îngroaşă bine. Se lasă să se răcească. Când glazura devine călduţă şi este încă fluidă, îmbrăcaţi tortul cu glazură pe deasupra şi lateral. Se ornează pe deasupra cu castanele îmbrăcate în zahăr ars.

În cazul în care nu doriţi o variantă mai simplă, castanele în zahăr ars pot fi înlocuite cu rozete făcute din frişcă.

Tortul se lasă să se răcească, apoi se feliază în bucăţi tăiate dinspre centru şi se serveşte. Vă dorim poftă bună!