Tot mai mulţi ruşi recrutaţi de Statul Islamic



Creştini egipteni copţi înaintea executării lor de către militanţi ai Statului Islamic.
Creştini egipteni copţi înaintea executării lor de către militanţi ai Statului Islamic. (Captură Foto)

Rapoarte despre cetăţenii ruşi care se înrolează în armata Statului Islamic au ţinut prima pagină a ziarelor Rusiei în ultimile zile.

Andrei Novikov, şeful Centrului Anti-Terorism al Comunităţii Statelor Independente (CSI) a declarat pentru agenţia Interfax că are estimări conform cărora cel puţin 5 mii de ruşi s-au înrolat în armata Statului Islamic, organizaţia care terorizează Orientul Mijlociu.

"Conform rapoartelor serviciilor de informaţii, ar exista 2 mii de ruşi care luptă alături de Statul Islamic. Cu toate acestea, unii experţi consideră că numărul este aproape de 5 mii" a declarat Interfax citându-l pe Novikov.

Noua estimare survine la numai câteva zile după cazul Varvarei Karaulova, studentă la Universitatea din Moscova, care a revenit la Moscova după ce a încercat fără succes să se alăture Statului Islamic.

Cercetătorii care au studiat terorismul în Rusia au avertizat că există o campanie de recrutare de etnici ruşi dusă de grupuri externe.

Cu toate acestea unii oficiali ruşi neagă magnitudinea fenomenului.

Alexander Bortnikov, şeful FSB, a declarat în mai 2014 că numai două sute de ruşi sunt înrolaţi în grupurile din Siria.

Estimarea lui Bortnikov la acel moment era mult mai coborâtă decât cea a ambasadorului sirian la Moscova, Riad Haddad, citat de MoscowTimes, care afirma că în Siria luptă 1700 de cetăţeni ruşi, majoritatea din Cecenia.

Serghei Melikov, emisarul Kremlinului în Caucazul de Nord, a declarat în martie că aproximativ 1500 de oameni din regiune luptă în cadrul grupărilor militante din Siria şi Irak.

Experţii sugerează că banii ar fi un factor major în recrutarea cetăţenilor ruşi în conflictele din Orientul Mijlociu. Condiţiile economice din ce în ce mai rele din Caucazul stăpânit de Kremlin împing tinerii să se înroleze în Orient.

Conform datelor oficiale, rata de şomaj în rândul tinerilor din Cecenia, ţară condusă de Ramzan Kadirov, un dictator local extrem de loial Moscovei şi lui Vladimir Putin personal, este de 17,8%, în timp de învecinata Inguşeţie, unde atentatele împotriva autorităţilor afiliate Kremlinului sunt la ordinea zilei, rata şomajului este de 16%. Rata medie a şomajului în Rusia este de numai 5,3%.

Cu toate acestea conform rapoartelor, recrutarea de cetăţeni ruşi nu este localizată numai în Caucaz. Raportul Bortnikov se referea la recrutarea a 200 de cetăţeni ruşi din regiunea Volga – care include micile republici Tatarstan şi Başchiria.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.