Traian Băsescu, în atenţia procurorilor. Parchetul a redeschis dosarul în care este acuzat de şantaj

Imediat după ce şi-a încheiat mandatul de preşedinte, Traian Băsescu a rămas şi fără imunitatea conferită de Constituţie, motiv pentru care procurorii din cadrul Parchetului General au reluat investigaţiile în dosarul în care senatoarea PSD, Gabriela Firea, îl acuză de ameninţare şi şantaj. Fostul preşedinte ar putea fi chemat la audieri.
Andrei Pricopie
30.12.2014

alte articole

Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
30.12.2014

Imediat după ce şi-a încheiat mandatul de preşedinte, Traian Băsescu a rămas fără imunitatea conferită de Constituţie, motiv pentru care procurorii din cadrul Parchetului General au reluat investigaţiile în dosarul în care senatoarea PSD, Gabriela Firea, îl acuză de ameninţare şi şantaj. Fostul preşedinte ar putea fi chemat la audieri.

Reamintim că Gabriela Firea, numită "senatoarea şantajistă" de Traian Băsescu, a făcut parte din celebra comisie parlamentară Nana, ce investiga, la cererea PSD, condiţiile în care Ioana, fata preşedintelui Băsescu, şi-a cumpărat 290 de hectare de pământ în Călăraşi. Senatoarea a lansat acuzaţia că tranzacţia încheiată de fiica lui Băsescu este ilegală, pământul fiind cumpărat de la o firmă inactivă, ce nu a mai depus declaraţii la fisc.

În replică, şeful statului, negând acuzaţiile, i-a "recomandat absolut amical" senatoarei, în cadrul unei emisiuni televizate, să-şi vadă mai bine de soţul ei, primar în Voluntari, că s-ar putea să nu îl mai găsească acasă, sugerând că acesta ar putea fi arestat pentru diferite afaceri oneroase.

"Doamna cunoscătoare, doamna căsătorită tot cu un comandant, cu primarul de la Voluntari. Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", declara pe 13 aprilie Traian Băsescu.

Pe 16 aprilie, senatoarea PSD a depus o plângere penală pe numele lui Traian Băsescu, în care îl acuza pe acesta de săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi ameninţare în legătură cu declaraţiile pe care le-a făcut în cadrul emisiunii respective.

"Mă simt ameninţată în urma declaraţiei preşedintelui ţării că s-ar putea să nu-mi găsesc soţul acasă dacă nu stau în banca mea şi nu sunt atentă pentru că şi pe moşia sau parohia soţului ar fi probleme pe care dumnealui le-ar cunoaşte. Eu am tras concluzia că domnia sa a vrut să tragă un semnal de alarmă anumitor organe de anchetă pentru ca familia mea să aibă de suferit din pricina faptului că eu sunt membru şi comunicator al unei comisii parlamentare de anchetă", preciza atunci Gabriela Firea.

Preşedintele a explicat ulterior că nu s-a lansat în "recomandări" gratuit ci, în baza unor documente. "La preşedinţie funcţionează o structură numită Biroul cu probleme cetăţeneşti, unde au fost depuse mai multe petiţii şi reclamaţii care vizează posibile abuzuri ale primarului din Voluntari", a explicat Băsescu, care fusese acuzat de PSD că are acces la dosarele instrumentate de procurori.

Procurorii au dispus atunci suspendarea anchetei pe motiv că preşedintele se bucură de imunitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor