Transnistria livrează armament separatiştilor din Ucraina (presa)

(photos.com)

Evenimentele sângeroase de la Odesa au scos în evidenţă rolul nefast al Transnistriei, care alimentează, cu oameni şi armament, grupurile de răufăcători ruşi din Ucraina, scrie miercuri 'Ziarul Naţional'.

Publicaţia remarcă faptul că şi în aceste condiţii există politicieni la Chişinău, chiar şi în coaliţia de guvernământ, ce resping ideea apropierii Republicii Moldova de NATO, pe motiv că astfel ţara va pierde teritoriul din stânga Nistrului.

Editorialistul Petru Bogatu scrie în 'Ziarul Naţional' despre 'războiul informaţional' pe care îl poartă Moscova în Ucraina. Autorul constată că 'destui observatori politici, jurnalişti şi bloggeri de la noi şi chiar din Occident au căzut prizonieri ai campaniei de dezinformare fără a-şi da seama'.

'Adevărul' se referă la 'instrumentele subtile' folosite de Rusia pentru a-şi menţine influenţa în Republica Moldova şi a stopa aspiraţiile europene ale acestei ţări. Este vorba de acţiuni culturale şi umanitare, de privatizarea unor întreprinderi strategice, de finanţarea unor partide şi asociaţii obşteşti, de expansiunea mediatică şi susţinerea regiunii separatiste. Ziarul menţionează că o mare parte dintre acţiunile culturale au loc în colaborare cu (sau chiar au fost organizate de) Agenţia Federală a Rusiei pentru afaceri cu CSI, care de un an este principalul promotor al conceptului de 'soft power' de tip rusesc şi pentru ale cărei acţiuni este prevăzut un buget de circa 300 de milioane de dolari.

'Timpul' notează că un grup de separatişti a ocupat hotelul Iujnâi din oraşul Reni, la sud de Odesa, unde a arborat steagul rusesc. 'Rusia devine vecină cu România?', se întreabă ziarul.

Portalul hotnews.md scrie despre o 'întâlnire secretă' între ministrul apărării naţionale român Mircea Duşa şi omologul său moldovean, Valeriu Troenco. Întâlnirea a avut loc luni, dar Ministerul Apărării de la Chişinău nu a dat publicităţii nicio informaţie referitoare la acest eveniment, notează sursa citată.

Reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision, Cristina Scarlat, care a interpretat piesa 'Wild Soul', a ratat calificarea în marea finală a concursului, care va avea loc pe 10 mai la Copenhaga, scrie publika.md. 'În ciuda faptului că a avut un show impresionant, reprezentanta Moldovei nu a reuşit să acumuleze suficiente voturi din partea publicului pentru a se califica în finală. Cristina a încercat să arate cele două părţi ale femeii de astăzi - cea gingaşă şi cea războinică. Ţinuta ei a fost compusă dintr-o rochie de mătase albastră, combinată cu o armură din piele şi elemente din metal', adaugă publika.md.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe