Tratamente naturiste cu coji de nucă

Tratamente naturiste cu coji de nucă
Tratamente naturiste cu coji de nucă (Facebook)

Deşi multă lume le consideră nefolositoare şi le aruncă, cojile de nucă au, datorită compoziţiei lor, câteva calităţi extraordinare. Nucile în general sunt de departe unul dintre cele mai benefice alimente pentru organismul nostru, iar cojile lor pot fi folosite într-o mulţime de tratamente naturiste.

Apreciate mai ales în alimentaţie, pentru miezul lor gustos şi hrănitor, nucile sunt şi remedii minunate pentru sănătate având mai multe substanţe nutritive decât carnea, laptele, ouăle şi de aceea, se recomandă în alimentaţia persoanelor cu distrofie alimentară, anemie, convalescenţă, epuizare nervoasă.

Cojile de nucă, folosite în tratamentele naturiste, cel mai des sunt utilizate sub formă de ceaiuri.

Tratamente naturiste cu coji de nucă – Ceaiul de coji de nucă

Cel mai cunoscut efect al ceaiului de nuci este acela că este bun pentru circulaţia sângelui deoarece contribuie la subţierea sângelui îngroşat.

Aici mai adăugăm şi un altfel de preparat din coji de nucă, care ajută tot la subţierea sângelui şi anume maceratul de nuci. Se toacă mărunt coaja de la 14 nuci uscate şi se pune la macerat vreme de 2 luni jumătate cu 500 ml de ţuică (se poate folosi şi alcool alimentar sau votcă). Se ia câte o lingură de macerat, dimineaţa pe stomacul gol, pentru curăţarea vaselor de sânge, tromboză, chisturi, depuneri de săruri, tumori sau mastopatie fibromatoasă.

Ceaiul de coji de nucă ajută şi la întărirea stomacului, îmbunătăţirea funcţiei ficatului şi tranzitului intestinal, la tratarea incontinenţei urinare sau a infecţiilor cu streptococi, stafilococi, sifilis sau micoze.

Ceaiul din coji de nuci este de asemenea un bun remediu pentru persoanele care vor să scape de tuse. O mână de coji de nucă se fierb în apă până dau în clocot. Ceaiul se bea cald, nu fierbinte, neîndulcit, îndulcit cu miere simplă sau cu miere cu lămâie.

O altă reţetă pentru tratarea tusei constă în prepararea unui sirop din coji din nuci, care este la fel de eficient. Se sparg uşor cu ciocanul 10 nuci (doar cât să obţineţi o mică fisură) şi se pun la fiert în jumătate de litru de apă. Se mai adaugă 10 linguri de zahăr şi se lasă să fiarbă la foc mic până capătă consistenţa şi culoarea siropului. Acest sirop este foarte bun pentru creşterea imunităţii, pentru răceală şi tuse.

Cojile de nucă au de asemenea efecte depurative, sunt stimulente pentru tiroidă, antifungice, bactericide, antiseptice intestinal, dezinfectate gastro-intestinale şi renale, vermifuge, tonic-amare, hipoglicemiante, hipotensive, antialergice, antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente şi calmante.

Ceaiul din coji de nucă îi ajută şi pe bolnavii de ulcer. Se prepară un ceai din membranele (pereţii care despart miezul nucii) a 4-5 nuci şi 250 ml apă clocotită. Se infuzează o oră în termos, se strecoară şi se ia câte o linguriţă dimineaţa sau înainte de culcare, pe nemâncate. Este esenţial să se facă un ceai a cărui concentraţie să fie mult mai puternică pentru tratarea ulcerului.

Persoanele care consideră că au deficienţă de calciu pot recurge la varianta consumului constant de ceai din coji de nuci. Zilnic este indicat să beţi undeva între o jumătate de litru şi un litru din acest ceai.

Pentru diabet, colită, boli ale traiectului digestiv, tiroidoză, hipertensiune se foloseşte o tinctură din membranele uscate. Acestea se pun într-un borcan de 500 ml, se umple o treime a lui cu membrane tocate mărunt, apoi se umple borcanul cu ţuică (vodcă, alcool alimentar) şi se lasă la macerat 21 de zile. După stoarcere, se păstrează într-o sticluţă de culoare închisă. Se ia câte o lingură pusă în 100 ml apă, cu 30 minute înainte de masă.

Tratamente naturiste cu coji de nucă – Coaja verde de nucă

Cojile de nuci verzi sunt foarte bogate în vitamina C, de 40 ori mai mult decât sucul de portocală şi de 10 ori mai mult decât cel de lămâie. Conţin taninuri, uleiuri volatile, minerale, flavonoide, care le conferă proprietăţi terapeutice deosebite. Au acţiune antiseptică, emolientă şi regeneratoare asupra părului. Sunt recomandate pentru întărirea firului de păr şi pentru prevenirea căderii părului. De asemenea, au proprietăţi astringente, fiindu-le de folos în special persoanelor cu părul gras sau cu tendinţă de îngrăşare. De asemenea sunt foarte utile pentru cei care au eczeme pe pielea capului sau mătreaţă excesivă.

Coaja de nucă verde poate fi colorant natural pentru păr, pasta colorantă pentru păr preparându-se relativ uşor: 100 de grame de pulbere se amestecă cu apă caldă, puţin suc de lămâie sau oţet, o linguriţă de ulei hrănitor, se amestecă totul, se lasă jumătate de oră, după care se aplică pe păr. Atenţie: se folosesc mănuşi pentru că pătează. În acest mod se obţin reflexe castanii-arămii pe părul de culoare blond mediu, castaniu deschis şi castaniu mediu. Părul negru sau castaniu închis, capătă doar o strălucire frumoasă şi o uşoară tentă arămie, acţionând mai mult ca un nuanţator uşor. Nu acoperă bine firele albe.

Coaja verde de nucă ajută la tratarea negilor. Decojiţi câteva nuci şi masaţi zonele afectate cu coaja verde. Acest înveliş este bogat în substanţe care tratează infecţiile, precum iodul şi taninurile.

Coaja verde de nucă de asemenea ajută la tratarea unor boli precum varice, dermatoză, boli ale aparatului locomotor. Se fac frecţii uşoare sau se aplică comprese cu macerat din coajă verde de nucă.

Reţetă pentru macerat coji de nucă verde : se umple un borcan pe 2/3 cu coji tăiate mărunt sau tocate. Se toarnă deasupra oţet de mere şi se lasă la macerat 2-3 săptămâni.

Siropul din coji verzi de nucă este un întăritor excelent şi totodată un leac pentru bolile de stomac. Ingrediente: 2-3 pumni de coji verzi de nucă proaspăt adunate se taie mărunt şi se fierb 10 minute într-un litru de apă în care se pun şi 3 cuişoare aromate. Se lasă să se răcească, se strecoară şi se amestecă cu 1 kilogram de zahăr tos. Se toarnă în sticle de culoare închisă. Se ia de trei ori pe zi câte o linguriţă, după mesele principale.

Pentru reumatism puteţi umple o sticlă sau un borcan cu coji proaspete de nucă şi turnaţi gaz lampant peste ele, atât cât să le acopere. Lăsaţi la macerat opt - zece zile, filtraţi şi păstraţi lichidul departe de sursa de căldură şi ferit de copii. Cu acest amestec se fac frecţii locale împotriva durerilor reumatice. Este drept, nu miroase bine, dar este un remediu 100% natural, care nu are reacţii adverse, nu dă dependenţă şi este foarte ieftin, ca toate celelalte tratamente naturiste din coji de nucă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură