Tratamente naturiste cu flori de salcâm

Floare de salcâm
Floare de salcâm (Wikipedia)

Încă din primele zile ale lunii mai şi până spre sfârşitul lunii iunie, multe regiuni se îmbibă de un parfum minunat şi dulce de salcâm. Este o adevărată splendoare a naturii atunci când salcâmii înfloresc. Florile sunt decorative, arată minunat, sunt comestibile şi le putem folosi la diverse preparate culinare, dar putem, de asemenea, să le folosim cu succes în tratamentele naturiste ale afecţiunilor digestive şi respiratorii, dar şi pentru durerile de cap de origine necunoscută. De altfel, în medicina naturistă sunt recunoscute de sute de ani proprietăţile antitusive, antispasmodice, emoliente, antiseptice, antinevralgice, calmante şi uşor sedative ale florilor de salcâm.

Efectele vindecătoare ale florilor de salcâm se exercită la toate persoanele, indiferent de vârstă. Substanţele conţinute de floarea de salcâm, precum uleiul volatil, substanţele mucilaginoase, acaciina, sunt adevărate mine de aur pentru sănătatea noastră atât din punct de vedere fizic cât şi psihic, deoarece floarea de salcâm are şi proprietatea de a combate crampele musculare de natură nervoasă de la nivelul stomacului. Acesta este aliatul nostru numărul unu din natură – floarea de salcâm, pe cât de minunată şi îmbietoare, pe atât de curativă, terapeutică şi cu proprietăţi nebănuite.

Florile salcâmului se recoltează în scopuri medicinale, dar numai pe vreme însorită. Se usucă apoi la umbră, în straturi subţiri, în încăperi bine aerisite sau în poduri de case acoperite cu tablă.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm. Afecţiunile digestive

Afecţiunile digestive sunt din ce în ce mai frecvente atât în rândul tinerilor, cât şi în rândul adulţilor datorită unui stil de viaţă nesănătos, a unei diete neechilibrate şi a stresului pe care trebuie să îl gestionăm zi de zi. Floarea de salcâm are proprietăţi miraculoase şi calmează în câteva minute durerile gastrice.

Se poate face şi tratament de lungă durată, precum şi tratament scurt. În tratamentul de lungă durată, trebuie consumată câte o linguriţă cu pulbere de flori de salcâm înainte de fiecare masă, pentru gastrite şi ulcer. Puteţi ţine cură de o lună, cu posibilitatea de a repeta după încă o lună de pauză. De asemenea, puteţi prepara o infuzie de flori de salcâm, turnând circa 200 de mililitri de apă fierbinte, clocotită peste o linguriţă de flori de salcâm uscate. Acoperiţi ceaşca timp de 5-10 minute, strecuraţi şi beţi lichidul obţinut.

De asemenea, sunt atenuate durerile în ulcerul gastric şi duodenal, în gastralgii hiperclorhidrice, reflux gastro-esofagian, indigestii după mese copioase cu alimente grase, în insuficienţă hepatică, crampe abdominale şi hernie hiatală. La copii, florile de salcâm pot avea efecte benefice în diareea acidă sau vărsături de lapte, precedate de agitaţie.

Ca remediu împotriva constipaţiei floarea de salcâm vă este din nou, un aliat de nădejde. Preparaţi o pastă din floare de salcâm în următorul mod: luaţi zece linguri de floare de salcâm uscate şi măcinaţi-le bine. Amestecaţi cu aproximativ cinci linguriţe de miere până obţineţi o pastă pe care o puteţi consuma zilnic, timp de 2 luni, o lingură în fiecare dimineaţă înainte de micul-dejun.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm. Insomnii

Dacă suferiţi de insomnie sau aveţi un somn agitat şi nu reuşiţi să vă odihniţi în timpul nopţii, puteţi combate aceste stări neplăcute cu ajutorul florilor de salcâm.

Fie că faceţi o cură cu infuzie de floare de salcâm timp de o lună sau consumaţi floarea de salcâm proaspătă, amestecată cu două-trei linguriţe de miere, sau o adăugaţi în salatele de fructe, acestea au efect de combatere a insomniei.

Salata-somnifer se prepară din două mere, trei linguri de flori de salcâm, două linguriţe de miere de salcâm şi cinci-şase linguri de apă plată. Se rad merele, se adaugă mierea, apoi se desprind florile de salcâm de pe tija plantei şi se amestecă în această compoziţie. Ultimul ingredient, apa plată, încălzită puţin, se toarnă în salată şi se amestecă foarte bine cu o lingură de lemn sau de sticlă, pentru a evita oxidarea compoziţiei. O salată de acest fel se consumă zilnic, timp de o lună.

La micul dejun se iau două linguri de flori de salcâm amestecate cu două linguriţe de miere. Persoanele care se confruntă cu tulburări de somn trebuie să-şi facă provizii de flori proaspete de salcâm, pe care să le păstreze în congelator, în pungi de hârtie, apoi învelite în plastic. Cei care au probleme frecvente de somn vor consuma flori de salcâm amestecate cu miere, timp de o lună. Tratamentul reduce accesele de manie sau de iritare.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm. Antidepresiv natural

Fie că sunteţi stresat sau că aveţi probleme de natură familială sau profesională, depresia este o boală deosebit de periculoasă, care trebuie tratată prin orice mijloace.

În stările depresive, infuziile înlocuiesc total apa. Terapia cu infuzii preparate din flori uscate de salcâm (o lingură de flori la 200 ml de apa), înlocuind total apa, într-o cură de trei săptămâni, este un remediu dovedit în stările depresive.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm. Migrenele cauzate de stres

Muntele de probleme pe care trebuie să le rezolvăm zi de zi îşi pun amprenta asupra sănătăţii. Dar infuzia preparată din florile de salcâm are darul să liniştească, să calmeze, să combată stresul şi migrenele apărute pe fond de oboseală.

Infuzia se prepară din trei linguriţe de flori uscate de salcâm care se lasă zece minute într-o cană cu apă clocotită. Se beau câte două căni de infuzie în fiecare zi, îndulcită cu miere de salcâm. Cura se face timp de o lună. Salcâmul este foarte bun şi pentru înlăturarea stărilor de greaţă care însoţesc episoadele de migrenă.

Pentru a îndepărta starea de irascibilitate, s-a dovedit utilă terapia cu un macerat de salcâm preparat la rece, din două linguriţe de plantă uscată şi mărunţită şi un pahar cu 200 ml de apă plată sau apă de izvor. Ingredientele se lasă la macerat de seara până dimineaţa, la temperatura camerei, când lichidul se poate filtra. Leacul se bea dimineaţa, după micul dejun.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm. Tusea convulsivă

Florile de salcâm au un efect antitusiv eficient. Dintre substanţele active importante, doi compuşi specifici, robinina şi acaciina, împreună cu uleiul volatil, calmează crizele puternice de tuse convulsivă. Se beau zilnic câte două-trei căni de infuzie călduţă, preparată din flori de salcâm, îndulcită cu miere polifloră sau de salcâm, aceasta din urmă având şi efecte emoliente.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm. Boli genitale

În cazul afecţiunilor genitale precum vaginita şi candidoza se fac băi de şezut cu apă caldă (în 10 litri se adaugă 30 de picături de tinctură de salcâm). Tratamentul trebuie urmat cel puţin zece seri la rând.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm. Nevralgii dentare

În cazul nevralgiilor dentare, se tamponează gingia cu o bucăţică de vată înmuiată în tinctura de salcâm diluată cu apă (trei picături de tinctură în două linguri de apă).

Înainte de a începe o cură cu floare de salcâm, trebuie să respectaţi întocmai indicaţiile unui fitoterapeut care vă poate prescrie cantitatea necesară de flori pe care o puteţi consuma pentru starea dumneavoastră de sănătate. De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează, precum şi persoanele alergice la floarea de salcâm şi copiii mici trebuie să se ferească să consume floare de salcâm deoarece le pot afecta starea de sănătate. Puteţi, oricând, cere sfatul unui medic sau a unui fitoterapeut.

Am prezentat beneficiile tratamentelor naturiste cu flori de salcâm, această minunată plantă le poate aduce pentru sănătatea noastră. Are efecte calmante, ne ajută să trecem peste greutăţile de peste zi, să dormim mai bine, să ne detoxifiem corpul şi să ne alinăm durerile de stomac sau tusea în mod natural. Ar trebui să încercăm să îi aflăm proprietăţile curative înainte să apelăm la medicamente din farmacii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură