Tratamente naturiste cu nuci verzi

Tratamente naturiste cu nuci verzi (Facebook)
A. D.
13.05.2015

Pe lângă faptul că nuca verde este un aliment delicios şi folositor în bucătărie la prepararea deserturilor şi dulceţurilor, are şi nişte calităţi terapeutice excelente. Nu degeaba bunicile noastre le ţineau întotdeauna la îndemână în casă. Odinioară, aceste fructe neajunse la maturitate deplină, culese cam până pe la jumătatea lunii iunie, erau considerate veritabile medicamente naturale, remediile obţinute din macerarea lor în diverse licori, stând la loc de cinste.

În zilele de azi, după studii asupra efectelor benefice a nucilor verzi, specialiştii în nutriţie, ne îndeamnă să mâncăm cinci porţii de nuci verzi în fiecare săptămână, iar inima noastră va fi sănătoasă ca a unui atlet. Conţinând mult iod, coaja nucilor verzi stă la baza preparării tincturii, bună pentru stomac, ficat şi pentru purificarea sângelui. Este bogată în calciu, fiind benefică inimii şi sistemului osos.

Tratamente naturiste cu nuci verzi. Reduc riscul de infarct

Antioxidanţii conţinuţi în miezul fructului reglează pe cale naturală nivelul colesterolului în sânge şi, implicit, tensiunea arterială. Consumul periodic de nuci proaspete întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora, mai ales la vârstnici.

Datorită bogăţiei în vitamina E, consumatorii de nuci prezintă risc minim de a face un atac de cord.

Tratamente naturiste cu nuci verzi. Remedii pentru stomac

Coaja nucilor este indicată pentru combaterea afecţiunilor la nivelul stomacului, precum infecţiile intestinale acute.

Pentru infecţii stomacale, puteţi prepara acasă un remediu natural adăugând cinci linguriţe de coji de nuci verzi tocate mărunt în 300 de ml de apă. Lăsaţi la macerat compoziţia timp de 10 ore. Strecuraţi şi apoi fierbeţi amestecul rămas cu alţi 300 de ml de apă, timp de 5 minute.

Dacă suferiţi de gastrită, o reţetă de pe vremea bunicilor vă poate ajuta. Tăiaţi cojile verzi de la nucă în patru, puneţi-le într-un borcan şi amestecaţi cu puţin zahăr. Lăsaţi-le la soare timp de 10 zile şi apoi alte 10 zile la umbră.

Apoi adaugaţi puţină ţuică în borcan şi mai lăsaţi-le la macerat încă 10 zile. Strecuraţi apoi amestecul şi consumaţi câte o lingură de tinctură de trei ori pe zi, înainte cu 15 minute de mesele principale.

Tratamente naturiste cu nuci verzi. Detoxifică ficatul

Nucile ajută la detoxifierea ficatului şi la fluidizarea sângelui. Din 20 de nuci mari puse într-un litru de alcool se face un macerat care trebuie lăsat deoparte 20 de zile. După acest timp, în lichidul obţinut se adaugă trei cuişoare, o linguriţă de scorţişoară, vanilie, coajă de portocală şi jumătate de kilogram de zahăr, dizolvat într-un litru de apă. Timp de o lună, se consumă câte o linguriţă din amestec înainte de mesele principale.

Tratamente naturiste cu nuci verzi. Stimulează tiroida

Tinctura de nuci verzi stimulează tiroida. Se obţine din coji sau din fructe întregi

Umpleţi un borcan cu coji de nucă, fără să le îndesaţi, şi turnaţi peste ele alcool alimentar, votcă sau ţuică de casă, cât să le acopere. Înfiletaţi borcanul şi lăsaţi-l la macerat vreme de 14 zile, apoi filtraţi şi puneţi tinctura astfel obţinută la răcoare, în sticle mici închise la culoare. Tinctura de nuci verzi poate fi folosită timp de doi ani de la data la care au fost culese nucile.

Tinctura se poate obţine şi din nuci verzi întregi. Se taie în patru 20 de nuci verzi, se acoperă cu alcool alimentar şi, după 14 zile, se filtrează. Se păstrează la rece, în sticle mici de culoare închisă. Are acelaşi termen de valabilitate ca tinctura obţinută prin cealaltă metodă.

Şi dulceaţa de nuci verzi, ca şi tinctura este indicată în cazul celor care suferă de disfuncţie tiroidiană.

Tratamente naturiste cu nuci verzi. Soluţie pentru reumatism

Vă puteţi prepara acasă o soluţie eficientă pentru reumatism. Tot ce trebuie să faceţi este să umpleţi o sticlă sau un borcan cu coji proaspete de nucă şi turnaţi gaz lampant peste ele, atât cât să le acopere. Lăsaţi la macerat opt-zece zile, filtraţi şi păstraţi lichidul departe de sursa de căldură şi ferit de copii.

Cu acest amestec se fac frecţii locale împotriva durerilor reumatice. E drept, nu miroase bine, dar e un medicament sută la sută natural, care nu are reacţii adverse, nu dă dependenţă şi este foarte ieftin.

Tratamente naturiste cu nuci verzi. Stimulent pentru memorie şi alungă stresul

În Evul Mediu, nuca era recunoscută pentru rolul tămăduitor în cazul bolilor mintale. Se credea că forma fructului aduce cu forma creierului, de aceea are efect în tratarea minţii. Astăzi, cercetările moderne au arătat că nuca este stimulent al memoriei şi e recomandată celor ce depun un efort intelectual sporit. Conţinutul bogat în zinc recomandă miezul de nucă în tratamentul asteniei, întârzierilor de creştere, tulburărilor sistemului nervos.

Pentru mărirea capacităţii de memorare şi pentru perioadele de învăţare, mai ales în perioada examenelor, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu 4 linguri de miere de albine polifloră. Amestecul se mănâncă pe îndelete mestecând bine fiecare îmbucătură. Pasta obţinută din miejii a opt nuci verzi măcinate şi o lingură de miere polifloră este un preparat energizant cu efecte benefice în combaterea aterosclerozei, colesterolului şi stresului. Terapia trebuie urmată trei-patru săptămîni şi vă va scăpa şi de dureri de cap şi migrene.

Tratamente naturiste cu nuci verzi. Leac pentru negi

Coaja de nucă verde mai poate fi folosită şi pentru a îndepărta negii. Timp de o săptămână, negii se freacă de trei ori pe zi cu coajă verde. Specialiştii spun că această coajă conţine substanţe care au un efect antiinfecţios, precum taninurile şi iodul.

Tratamente naturiste cu nuci verzi. Creşterea imunităţii

Pentru întărirea sistemului imunitar se amestecă miezul pisat al nucilor cu 300 grame miere şi stafide. Se consumă câte o linguriţă înainte de masă, de trei ori pe zi.

Tratamente naturiste cu nuci verzi. Recomandate pentru ten şi păr

Pentru un ten seboreic se pot folosi comprese cu coji de nuci verzi uscate.

Uscaţi cojile de nuci verzi pentru iarnă. Când se sfărâmă între degete, cojile pot fi depozitate în pungi de hârtie sau săculeţi de pânză şi păstrate într-un loc uscat, răcoros şi bine aerisit. Cojile pot fi folosite numai extern, la băi locale sau generale, pentru vopsirea părului, comprese pentru ten seboreic ori răni purulente sau infuzii pentru spălarea rănilor.

Miezul a 20 de nuci, consumat zilnic, este un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice. Ba chiar rezolvă şi acneea.

Cojile de nuci verzi sunt foarte bogate în vitamina C, de 40 ori mai mult decât sucul de portocală şi de 10 ori mai mult decât cel de lămâie. Conţin taninuri, uleiuri volatile, minerale, flavonoide, care le conferă proprietăţi terapeutice deosebite. Au acţiune antiseptică, emolientă şi regeneratoare asupra părului. Sunt recomandate pentru întărirea firului de păr şi pentru prevenirea căderii părului. De asemenea, au proprietăţi astringente, fiindu-le de folos în special persoanelor cu părul gras sau cu tendinţă de îngrăşare. De asemenea sunt foarte utile pentru cei care au eczeme pe pielea capului sau mătreaţă excesivă.

Tratamente naturiste cu nuci verzi. Cura cu lichior de nuci verzi

20-24 de nuci verzi se mărunţesc şi se pun într-o sticlă de un litru cu gura largă peste care se adaugă alcool de 40º, până când acesta depăşeşte cu 2-3 degete nucile, şi se lasă la macerat timp de 21 de zile la soare, sau într-un loc călduros. După cele 21 de zile se strecoară, iar în lichidul astfel obţinut se adaugă 3 cuişoare, 3 nucşoare, jumătate de păstaie de vanilie, coaja rasă de la jumătate de portocală şi 300 g de zahăr brun dizolvat într-un litru de apă plată, se amestecă şi se lasă la macerat alte 4 zile, după care se filtrează şi se păstrează în sticluţe mici, la loc întunecos şi rece.

Se administrează câte o linguriţă de lichior, timp de 30 de zile, seara, înainte de masă.

Cura are efecte benefice în caz de anemie, astenie, colită, afecţiuni digestive, infecţii intestinale acute, paraziţi intestinali, ficat gras, digestie lentă, purifică sângele şi curăţă stomacul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor