Trei atacuri cu bombă zguduie estul Turciei. Cel puţin 9 morţi şi peste 200 de răniţi

Cel puţin nouă persoane au fost ucise şi zeci au fost rănite în atacuri cu bombă în estul Turciei în Van, Elazig şi Bitlis, fiind vizate în primul rând forţele de securitate turceşti. Partidul Muncitorilor din Kurdistan este suspectat a fi în spatele atacurilor.
Autorităţile turce investighează locul unui atac cu bombă în Elazig, estul Turciei, 18 august 2016.
Autorităţile turce investighează locul unui atac cu bombă în Elazig, estul Turciei, 18 august 2016. (Captură Foto)

Agenţia privată de ştiri Dogan a declarat joi că o bombă amplasată la marginea drumului în provincia sud-estică Bitlis a ucis cel puţin 3 soldaţi turci şi a rănit şase.

Atacul a avut loc la câteva ore după o explozie în oraşul estic Elazig, care a cauzat pagube mari faţadei unei secţii de poliţie şi a provocat moartea a trei ofiţeri şi rănirea a 170 de persoane.

Mahmut Varol, viceprimarul oraşului Elazig, a declarat postului de televiziune Haber Turk că explozia a avut loc pe teritoriul secţiei de poliţie. Autovehiculele parcate în apropiere au luat de asemenea foc, a declarat el, şi cel puţin trei persoane au fost ucise şi peste 50 au fost rănite.

În plus, trei persoane au fost ucise şi cel puţin 40 au fost rănite când o maşină capcană a explodat în apropierea unei secţii de poliţie din provincia estică turcă Van.

Ankara suspectează că în spatele celor trei atacuri a fost grupul PKK, care se luptă cu guvernul turc din anii 1980 pentru a obţine autonomie politică pentru minoritatea kurdă a ţării.

În ultimul an, forţele armate turce şi militanţii PKK şi-au reluat luptele în sud-estul instabil al Turciei. Conform datelor guvernamentale, peste 600 de membri ai personalului de securitate şi 7.000 de membri PKK au fost ucişi în lupte.

Conflictul dintre cele două tabere s-a soldat cu peste 30.000 de morţi începând cu 1984. PKK este considerat organizaţie teroristă nu numai de Turcia dar şi de SUA şi UE.