Tribunal olandez - Rusia trebuie să plătească 50 de miliarde către acţionarii Iukos

Paznici stau în faţa sediului fostei companii Yukos în Moscova.
Paznici stau în faţa sediului fostei companii Yukos în Moscova. (Captură Foto)

O curte olandeză de apel a ordonat marţi ca guvernul rus să plătească 50 de miliarde de dolari foştilor acţionari ai gigantului petrolier rusesc Iukos.

Decizia a anulat o hotărâre anterioară a unei instanţe inferioare. Imediat după pronunţarea hotărârii, oficialii ruşi au declarat că vor contesta decizia, pregătind o confruntare finală la Curtea Supremă a Olandei.

În aprilie 2016, un tribunal de la Haga a răsturnat o decizie a Curţii Permanente de Arbitraj, care a ordonat statului rus să despăgubească acţionarii companiei deţinute odată de oligarhul condamnat Mihail Hodorkovski. Decizia de marţi a readus decizia iniţială, care a fost dată în 2014, în urma plângerilor formulate pentru prima dată în 2005.

Cazul a fost depus de GML, un fond de pensii reprezentând foşti angajaţi din Yukos, care era acţionarul majoritar la Iukos înainte ca activele firmei să fie confiscate de autorităţile ruse şi scoase la licitaţie către gigantul petrolier Rosneft din Rusia în 2003-2004.

Iukos a fost vândută grupului de apropiaţi ai Kremlinului, proveniţi din servicii, cunoscuţi în general sub numele de siloviki.

Evoluţia de la vremea respectivă a fost considerată o preluare ostilă a companiei lui Hodorkovski, considerat principalul sponsor al democraţiei ruse.

Plata cerută de curtea de apel nu se referă la cota anterioară a lui Hodorkovski în Yukos.

Ca răspuns la verdict, un purtător de cuvânt al GML a declarat: „Este o victorie pentru statul de drept. Instanţele independente ale unei democraţii şi-au arătat integritatea şi au servit dreptate. O cleptocraţie brutală a fost oprită”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe