Trump asaltat din toate părţile: nu l-aş împiedica pe şeful FED dacă şi-ar oferi demisia

Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a criticat puternic pe preşedintele FED, Jerome Powell, vineri, spunând că nu va încerca să-l oprească dacă acesta s-ar oferi să demisioneze.

Trump, plecând de la Casa Albă către summitul G7 din Franţa, a declarat reporterilor: „Nu sunt mulţumit de Jay Powell”.

Comentariile sale au continuat războiul declaraţiilor împotriva lui Powell care, împreună cu taxele impuse - în aceeaşi zi - de China bunurilor americane, au ajutat la declanşarea unei scăderi puternice pe piaţa bursieră din SUA.

„Nu cred că face o treabă bună deloc”, a declarat Trump jurnaliştilor când a părăsit Casa Albă, puţin înainte de miezul nopţii, vineri.

„Nu cred că este un jucător de şah, dar l-am primit, aşa că, ştiţi, asta am”, a adăugat preşedintele, care a întrebat anterior pe Twitter cine este „cel mai mare duşman al nostru”, Powell sau liderul chinez Xi Jinping.

Întrebat dacă doreşte ca Powell să demisioneze, Trump a răspuns: „Dacă vreau să-şi dea demisia? Haideţi să o explic în felul acesta - dacă şi-ar da-o nu l-aş împiedica”.

Powell s-a aflat vineri la Jackson Hole, Wyoming, pentru o întâlnire cu alţi reprezentanţi ai marii finanţe americane. El a spus că Fed va „acţiona după caz” pentru a menţine economia SUA sănătoasă în cadrul unei economii globale care se deteriorează, dar că va înceta să mai aplice o serie de reduceri de rate ale dobânzilor solicitate de Trump.

Pentru un Donald Trump care se pregăteşte să intre în campania electorală pentru prezidenţialele din 2020 o asemenea veste poate fi devastatoare, în condiţiile în care, dacă economia se prăbuşeşte, popularitatea sa poate fi afectată.

Având în faţă riscuri crescânde pentru economie, Fed a redus luna trecută ratele, pentru prima dată în mai bine de un deceniu, iar pieţele aşteaptă cu nerăbdare ca FED, nodul gordian al finanţelor americane, să ofere o altă reducere în septembrie.