Trump avertizează China: “Nu va exista o soluţie amicală” dacă Beijingul continuă să înşele în privinţa exporturilor de petrol către Phenian

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump i-a adresat, joi, omologului său chinez, Xi Jinping, un avertisment pe Twitter, după ce sateliţii de spionaj americani au fotografiat aproximativ 30 de tranzacţii ilegale care implică nave chineze ce vând petrol Coreei de Nord pe mare în luna octombrie.

Trump a afirmat că este foarte dezamăgit de acţiunile Chinei, menţionând că “nu va exista nicio soluţie amicală” dacă acest lucru continuă să aibă loc.

Imaginile de satelit aparent au surprins nave de capacitate mare chineze şi nord-coreene în timpul unor operaţiuni de vânzare a petrolului, într-o regiune a mării din vest, care este mai apropiată de China decât de Coreea de Sud. Totodată, imaginile de satelit au surprins chiar şi numele navelor, potrivit publicaţiei sud-coreene Chosun Ilbo.

O sursă guvernamentală a afirmat: “Trebuie să ne concentrăm pe faptul că acest comerţ ilegal a început după ce o rezoluţie adoptată de Consiliul de Securitate al ONU în luna septembrie a limitat în mod drastic importurile nord-coreene de produse petroliere rafinate”. Între timp, pe hârtie, comerţul Beijingului cu Phenianul a scăzut puternic, după ce preşedintele american Donald Trump a declanşat în luna septembrie o serie de sancţiuni care vizează importurile nord-coreene de produse petroliere rafinate.

În luna noiembrie, Departamentul Trezoreriei americane a sancţionat alte şase companii nord-coreene de transport maritim şi comerciale şi 20 de nave după obţinerea imaginilor de satelit. Una dintre navele nord-coreene implicate în comerţul ilegal cu petrol din China a fost identificată cu uşurinţă ca fiind Ryesonggang 1.

Potrivit Chosun Media, “departamentul a notat că cele două nave păreau să fie implicate în tranzacţii ilegale cu petrol, dintr-o navă în alta, pentru a evita sancţiunile.

Comerţul de tip “de la navă la navă” practicat cu Phenianul în largul mării este interzis conform Rezoluţiei 2375 adoptată în septembrie de Consiliul de Securitate al ONU, dar astfel de încălcări sunt aproape imposibil de detectat, în afară de cazul în care Beijingul ia măsuri severe pentru a submina tranzacţiile ilegale.

Luna trecută, purtători de cuvânt ai Partidului Comunist Chinez au criticat noile sancţiuni americane ce vizează traderi chinezi care fac afaceri cu nord-coreenii, susţinând că sunt “greşite”. Încă nu se ştie dacă guvernul chinez închide ochii în faţa tranzacţiilor ilegale care au loc în largul mării cu Coreea de Nord, dar, potrivit unor analişti, aceste tranzacţii par să fie o desconsiderare flagrantă a măsurilor luate de administraţia Trump.

De asemenea, în timp ce preşedintele Trump şi SUA sunt mulţumiţi de adoptarea celei mai recente runde de sancţiuni ONU împotriva Phenianului, probabil că numărul rutelor de trafic ilegal între Coreea de Nord şi China va creşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe