Trump începe să demonteze "moştenirea regimului Obama" - cere ambasadorilor numiţi politic să plece din posturi

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)

Echipa de tranziţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, a emis un ordin general cerând numeroşilor ambasadori americani numiţi politic de Barack Obama să plece din posturi până la data învestirii sale, 20 ianuarie 2017.

Ambasadorul SUA în Noua Zeelandă, Mark Gilbert, citat de Reuters, a confirmat informaţia, precizând că ordinul a fost emis „fără excepţii” şi că a fost transmis printr-o telegramă concisă a Departamentului de Stat pe 23 decembrie.

New York Times citează surse diplomatice conform cărora administraţiile americane anterioare, atât democrate, cât şi republicane, au acordat în mod tradiţional prelungiri pentru a le permite câtorva ambasadori, mai ales celor având copii de vârstă şcolară, să mai rămână la post pentru câteva săptămâni sau luni.

Nivelul şocant de corupţie înregistrat de administraţia Obama a fost reflectat de numărul mare de ambasadori „politici”, mulţi dintre ei donatori majori în campaniile prezidenţiale câştigate de Barack Obama, numiţi în funcţie în virtutea relaţiilor apropiate cu preşedintele, pleacă aproape întotdeauna la sfârşitul mandatului prezidenţial, spre deosebire de diplomaţii de carieră, care adesea rămân în posturi.

Mai bizar, ordinul lui Trump ameninţă să lase pentru mai multe luni Statele Unite fără reprezentanţi confirmaţi oficial în ţări foarte importante precum Germania, Marea Britanie sau Canada, remarcă New York Times.

Un responsabil de rang înalt al echipei de tranziţie a lui Trump a explicat, pentru aceeaşi publicaţie, că în spatele deciziei nu se află o rea intenţie, ea fiind menită doar să garanteze că trimişii în străinătate ai administraţiei Obama vor părăsi guvernarea la termen, la fel ca mii de asistenţi politici de la Casa Albă şi din agenţiile federale.