Trump, scrisoare către Erdogan: "Nu faceţi pe durul... nu fiţi prost"

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a avertizat pe preşedintele turc Tayyip Erdogan într-o scrisoare despre incursiunea Turciei în Siria, „Nu faceţi pe durul” şi „Nu fiţi prost!”.

Scrisoarea, datată 9 octombrie, a fost publicată miercuri de Casa Albă pe fondul încercărilor lui Donald Trump de a limita pagubele aduse imaginii sale de decizia de a retrage trupele americane din nordul Siriei, permiţând incursiunea turcă împotriva kurzilor care au luptat alături de SUA în războiul împotriva Califatului Islamic.

Scrisoarea, al cărei stil este extrem de diferit de cel diplomatic, ar fi trebuit să-l convingă pe Erdogan să anuleze decizia de a invada Siria. Cei doi preşedinţi au avut o conversaţie telefonică pe această temă pe 6 octombrie la cererea lui Trump.

„Să facem o treabă bună!”, a spus Trump. „Nu doriţi să fiţi responsabil pentru uciderea a mii de oameni, iar eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei turceşti - pentru că o voi face”.

„M-am chinuit să rezolv unele dintre problemele dvs. Nu abandonaţi. Puteţi face foarte mult”, a declarat Trump în scrisoare.

Preşedintele american menţionează în scrisoare că liderul Forţelor Democrate Siriene conduse de kurzi, generalul Mazloum Kobani Abdi, este dispus să negocieze şi să facă unele concesii.

„Istoria vă va acorda un loc pozitiv dacă veţi rezolva această problemă într-un mod corect şi uman. Însă veţi intra în istorie ca un demon dacă nu se vor întâmpla lucruri bune. Nu faceţi pe durul. Nu fiţi prost!”, a spus Trump, care a încheiat scrisoarea afirmând: „Vă sun mai târziu”.