Trump, scrisoare către Erdogan: "Nu faceţi pe durul... nu fiţi prost"

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a avertizat pe preşedintele turc Tayyip Erdogan într-o scrisoare despre incursiunea Turciei în Siria, „Nu faceţi pe durul” şi „Nu fiţi prost!”.

Scrisoarea, datată 9 octombrie, a fost publicată miercuri de Casa Albă pe fondul încercărilor lui Donald Trump de a limita pagubele aduse imaginii sale de decizia de a retrage trupele americane din nordul Siriei, permiţând incursiunea turcă împotriva kurzilor care au luptat alături de SUA în războiul împotriva Califatului Islamic.

Scrisoarea, al cărei stil este extrem de diferit de cel diplomatic, ar fi trebuit să-l convingă pe Erdogan să anuleze decizia de a invada Siria. Cei doi preşedinţi au avut o conversaţie telefonică pe această temă pe 6 octombrie la cererea lui Trump.

„Să facem o treabă bună!”, a spus Trump. „Nu doriţi să fiţi responsabil pentru uciderea a mii de oameni, iar eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei turceşti - pentru că o voi face”.

„M-am chinuit să rezolv unele dintre problemele dvs. Nu abandonaţi. Puteţi face foarte mult”, a declarat Trump în scrisoare.

Preşedintele american menţionează în scrisoare că liderul Forţelor Democrate Siriene conduse de kurzi, generalul Mazloum Kobani Abdi, este dispus să negocieze şi să facă unele concesii.

„Istoria vă va acorda un loc pozitiv dacă veţi rezolva această problemă într-un mod corect şi uman. Însă veţi intra în istorie ca un demon dacă nu se vor întâmpla lucruri bune. Nu faceţi pe durul. Nu fiţi prost!”, a spus Trump, care a încheiat scrisoarea afirmând: „Vă sun mai târziu”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe