Trump susţine că dictatorul nord-coreean doreşte o nouă întâlnire

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Olivier Douliery/Pool/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un doreşte să se întâlnească din nou pentru "a începe negocierile" după încheierea unui exerciţiu militar comun americano-sud-coreean, potrivit RFE/RL.

Trump a precizat într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter că liderul de la Phenian a făcut aceste remarci într-o scrisoare pe care i-a adresat-o lui, adăugând că este nerăbdător să îl întâlnească "pe Kim Jong-un într-un viitor nu prea îndepărtat!"

Trump a afirmat că Kim i-a oferit o "mică scuză" pentru seria recentă de testări de rachete cu rază scurtă care i-a neliniştit pe aliaţii SUA din regiune şi că liderul comunist l-a asigurat că testele încetează o dată cu încheierea exerciţiului militar comun.

De asemenea, tot sâmbătă, un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a acuzat Phenianul de subminare a eforturilor de denuclearizare a Peninsulei Coreene şi i-a cerut lui Kim să revină la masa discuţiilor.

Oficiali sud-coreeni ai apărării au declarat că în zorii zilei de sâmbătă regimul de la Phenian a lansat două rachete balistice cu rază scurtă care au zburat pe o distanţă de 400 km înainte să cadă în mare.

"Prin lansarea de astăzi a două rachete balistice cu rază scurtă, cel de-al cincilea astfel de test în ultimele săptămâni, Republica Populară Democrată Coreeană continuă să submineze eforturile internaţionale de construire a încrederii şi de creare a unei păci şi securităţi durabile în Peninsula Coreeană, fără arme nucleare", potrivit declaraţiei UE.

Declaraţia a mai susţinut că blocul european se aşteaptă ca Phenianul să se abţină de la alte provocări, să îşi respecte angajamentele şi să implementeze în totalitate obligaţiile internaţionale aşa cum au stabilit multiplele rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU".

De asemenea, UE a cerut discuţii suplimentare şi ca Phenianul să ia măsuri "concrete şi credibile" în direcţia denuclearizării şi a abandonării programului de rachete balistice.

Trump şi Kim s-au întâlnit de 3 ori: în Singapore, Hanoi şi în zona demilitarizată ce separă Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

Trump, care l-a lăudat în repetate rânduri pe Kim de la recentele lor întâlniri personale, s-a oferit să ajute economic Coreea de Nord dacă aceasta renunţă la programul de arme nucleare.

Liderul american a indicat vineri posibilitatea unor noi discuţii cu Kim, când a precizat că a primit o "scrisoare frumoasă" din partea acestuia, iar referitor la exerciţiul militar comun americano-sud-coreean, Trump a afirmat că nici lui nu i-a plăcut niciodată.

Phenianul a declarat că armele sale sunt pentru autoapărare şi a insistat ca sancţiunile internaţionale să fie suspendate înainte să îşi restricţioneze programul nuclear.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe