Trupele ruse de menţinere a păcii încep să se retragă din regiunea Karabah din Azerbaidjan

Blocada în regiunea Nagorno - Karabah
Blocada în regiunea Nagorno - Karabah (Youtube - captură ecran)

Forţele ruse de menţinere a păcii au început să se retragă din regiunea Karabah din Azerbaidjan şi din alte regiuni, punând capăt unei desfăşurări de mai mulţi ani care a oferit Moscovei un punct de sprijin militar în regiunea strategică din Caucazul de Sud, transmite Reuters.

Măsura, confirmată miercuri de Kremlin şi de Azerbaidjan, intervine în contextul în care Rusia se confruntă cu presiuni în regiunea extinsă, Armenia vecină cerând ca poliţiştii de frontieră ruşi să părăsească principalul său aeroport, iar protestatarii din Georgia se opun unui guvern care se orientează spre Rusia.

Aproape 2.000 de soldaţi ruşi pentru menţinerea păcii au fost desfăşuraţi în regiunea separatistă Nagorno-Karabah în noiembrie 2020, în cadrul unui acord mediat de Moscova care a pus capăt la şase săptămâni de lupte între forţele azere şi cele de etnie armeană.

În pofida desfăşurării de trupe, Azerbaidjanul a recucerit Karabah prin forţă în septembrie anul trecut, într-o acţiune care a declanşat un exod al celor 120.000 de etnici armeni care locuiau acolo şi arestarea liderilor etnici armeni din zona separatistă.

Conducerea politică a Armeniei a acuzat Moscova la vremea respectivă că nu a reuşit să protejeze interesele Armeniei, acuzaţie respinsă de Rusia.

O înregistrare video neverificată a unor vehicule blindate ruseşti de transport de trupe care se presupune că se îndreaptă spre Daghestan, în sudul Rusiei, a fost postată miercuri pe reţelele de socializare din Azerbaidjan.

Când a fost întrebat despre relatările din mass-media din Azerbaidjan privind o retragere a Rusiei din Karabah şi din zonele din apropiere, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns fără să dea însă detalii:

"Da, este într-adevăr aşa".

Agenţia de ştiri azeră APA a raportat marţi seara târziu că forţele ruse de menţinere a păcii au început să se retragă şi că primul personal şi echipamenul au dispărut de la o mânăstire venerată de armeni în districtul Kalbajar din Azerbaid, în urmă cu câteva zile.

APA a precizat că poliţiştii din Azerbaidjan i-au înlocuit pe cei ruşi la faţa locului.

Hikmet Hajiiev, consilierul pe probleme de politică externă al preşedintelui azer Ilham Aliev, a fost citat de agenţia de ştiri de stat Azertac, care a confirmat că a fost încheiat un acord de retragere.

"Retragerea anticipată a forţelor de menţinere a păcii ruse, staţionate temporar pe teritoriul Republicii Azerbaidjan, în conformitate cu Declaraţia trilaterală semnată la 10 noiembrie 2020, a fost decisă de liderii celor două ţări. Procesul a început deja, ministerele apărării din Azerbaidjan şi Rusia punând în aplicare măsurile corespunzătoare pentru executarea acestei decizii", a declarat el, citat de agenţia de presă.

Forţele de menţinere a păcii, pe care premierul armean Nikol Paşinian le-a criticat pentru că nu au intervenit pentru a opri forţele azere din Karabah, ar fi trebuit iniţial să rămână până în 2025.

De atunci, Paşinian a pus în mod public sub semnul întrebării alianţa tradiţională a ţării sale cu Rusia - care are o serie de unităţi militare în interiorul Armeniei - şi a început să stabilească legături mai strânse cu Occidentul.

De asemenea, Armenia le-a cerut poliţiştilor de frontieră ruşi să îşi părăsească posturile de la aeroportul principal al ţării din Erevan începând cu 1 august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe